Izdani zlatnici i srebrnjaci s motivom dalmatinskog psa

Nedavno smo pisali o dalmatinskom psu i njegovoj popularnosti u svijetu. No, tu nije kraj. Prošlog tjedna Hrvatska narodna banka izdala je prigodni zlatni i srebrni kovani novac “Dalmatinski pas” s prigodnim motivima dalmatinskog psa, jedne od prepoznatljivih pasmina u Hrvatskoj i svijetu.

Zlatnici i srebrnjaci

Autor idejnog i likovnog rješenja zlatnika i srebrnjaka jest sveučilišni prvostupnik kiparstva Nikola Vudrag, a kovani je novac izrađen u Hrvatskoj kovnici novca. Zlatnik od 1000 kuna izdaje se u količini ne većoj od 999 komada, a zlatnik od 50 kuna u količini od 5000 komada. Srebrnjak od 10 kuna izdaje se u količini ne većoj od 15.000 komada.

Prodaju navedenih zlatnika i srebrnjaka obavljat će Hrvatska kovnica novca, a očekuje se inicijalna prodajna cijena oko 13.000,00 kuna bez PDV-a za zlatnik od 1000 kuna, a oko 900,00 kuna bez PDV-a za zlatnik od 50 kuna. Inicijalna prodajna cijena za srebrnjak od 10 kuna iznosit će oko 320,00 kuna bez PDV-a. Konačna prodajna cijena zlatnika i srebrnjaka ovisit će o kretanju cijena zlata i srebra na otvorenom tržištu.

Zainteresirani građani prigodni kovani novac mogu nabaviti od 9. studenoga 2021., a o narudžbi i kupnji više se može saznati na internetskim stranicama HKN-a.

Izvor i fotografije: Hrvatska narodna banka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)