Survival ili preživljavanje – posjedujemo li takva znanja i trebaju li nam danas?

Potaknuti rezultatima ankete u kojoj smo vas pitali o čemu bi još željeli čitati na našem portalu, odlučili smo riječ, dvije napisati o preživljavanju u prirodi. Preživljavanje ili survival te sve vezano uz tu tematiku postalo je iznimno popularno posljednjih nekoliko godina. Iz nekoliko razloga. Ali o tome više malo kasnije.

Lovci i ribiči – od malih nogu “survivori”

Zapravo, pisati o osnovnim tehnikama preživljavanja ribičima i lovcima, čini mi se besmisleno. Rukovanje osnovnim (i priručnim) alatima, paljenje vatre, podizanje zaklona (skloništa) i slične stvari preduvjet su bavljenju (ribo)lovom. I svakim izlaskom u prirodu usavršavamo ih dodatno. Višednevni boravci i kampanje u prirodi vrlo često izoštravaju i unaprjeđuju i one vještine za koje smo mislili da ih niti ne posjedujemo.

“Reality survivali” i pandemije povećali zanimanje

Kao što smo već napisali, posljednjih godina raste zanimanje za survival teme i tehnike. U prvom redu to je zbog raznih dokumentarnih i reality televizijskih serijala na temu preživljavanja u prirodi. Od možda i najpopularnijeg Bear Gryllsa pa nadalje. Iako se ponekad itekako pretjeruje i daje mnoštvo pogrešnih informacija, gledatelji uživaju “preživljavajući” gotovo neizgledne situacije iz svojih udobnih naslonjača ispred plazmi i flat screen televizora.

Drugi razlog naglog zanimanja za survival su pandemije koje su obilježile posljednjih desetak godina. Od razno raznih verzija “životinjskih” gripa (ptičja, svinjska itd…) pa sve do COVID-19 s kojim se i danas susrećemo. Prisutan je velik porast broja foruma i web stranica koji se bave survivalom, a i trgovina opremom za preživljavanje i takozvanim “survival kit“-ovima cvate.

Trebaju li nam znanja o survivalu i posjedujemo li ih?

Vrlo često zaboravljamo da su naši predci, a vrlo često već i naši roditelji, živjeli u skladu s prirodom i njezinim zakonitostima. Živjeli su u prirodi i u skladu s njom na način koji je danas mnogima nezamisliv. Tehnološki napredak i digitalizacija udaljili su čovjeka od prirode preko noći. Odjednom je neplanirani boravak u prirodi za mnoge postao opasna situacija.

Da je netko pred svega nekoliko desetljeća rekao da ćemo djecu danas slati na tečajeve preživljavanja i “bushcrafta” kako bi naučila zapaliti vatru, rukovati nožem ili podići improvizirano sklonište, vrlo vjerojatno bi se samo nasmijali. Nažalost, danas imamo i velik broj onih u “ozbiljnijim” godinama kojima bi također ovakav tečaj bio potreban.

Lov i ribolov počivaju na “survivalu”

Ako ste redoviti čitatelj našeg portala, pretpostavljamo da posjedujete i puno više od osnovnih znanja o survivalu. Lov i ribolov počivaju upravo na osnovnim nagonima čovjeka za preživljavanjem i prehranjivanjem svoje obitelji. Kasnije se to razvilo u cijelu nišu aktivnosti, djelatnosti i sportova.

Upravo zbog toga, u vremenu pred nama posvetit ćemo se malo više “naprednijim” survival tehnikama. Uostalom, i teme koje ste u anketi naveli kao zanimljive, poput gljivarstva i ljekovitog bilja, idealno se uklapaju u kategoriju preživljavanja u prirodi. Ili bolje rečeno, života u prirodi.

Uskoro više o svemu… 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)