Bageri i u rijeci Soči!

Foto: Ribiška družina Tolmin i Blaž Močnik

Nedavno smo pisali o bagerima u Sanici u BiH, a ovih dana na stranicama Ribolovnog društva Tolmin mogli smo pročitati kako su ispred društva podnijeli dvije prijave zbog sličnih prekršaja na rijeci Soči u Sloveniji.

Brojna radilišta uz rijeke

Ribiči iz Tolmina ove su godine skretali pozornost na brojna radilišta neposredno uz rijeke. Zbog loših iskustava iz prošlosti, intervencije su pomno praćene.

Utvrdili su da su u selu Idrsko u Kobariškom kraju izvođači radova prilikom sanacije obale zatrpali nekoliko riba, a prilikom uređenja biciklističke staze na Tolminštini u rijeku je ispiran beton tijekom mrijesta mramoraste pastrve (Salmo marmoratussoška postrva) pa su sve prijavili i nadležnoj inspekciji.

Ispiranje betona i strojeva u rijekama

Nedavno je, promatrajući mrijestilišta na rijeci Tolminki, Erik Golob, voditelj ribočuvarske službe, naišao na neočekivan prizor bagera u vodi – dok je uređivao biciklističku stazu između Tolmina i Mosta na Soči kod ušća rijeke Soče i Tolminke. “Primijetio sam bager kako veselo kopa po Soči. Kad sam se približio, šokirao sam se vidjevši ga kako pere korpu prljavog betona. Kad sam ga pitao što radi, rekao mi je da je pripremio jamu u rijeci kako bi tamo prali korpu na kraju smjene ili za vrijeme ručka.”

Pozvao je policiju i o incidentu izvijestio Inspekciju ribarstva koja će nastaviti s postupkom. “Tada sam napravio inventuru mrjestilišta, bilo ih je čak 14. Na oko 100 metara sve je bilo smeđe od betona i ostalog. Tih 14 mrjestilišta je uništeno.”

Foto: Ribiška družina Tolmin i Blaž Močnik

Pokrenuti prekršajni postupci

Iz Uprave za infrastrukturu, koja je investitor biciklističke staze, samo su odgovorili da ni oni ni voditelj projekta nisu upoznati s događajem pa ga ne mogu komentirati. Na drugoj lokaciji, kod sela Idrsko u Kobariškom kraju, gdje je Uprava za vode sanirala oštećene obale, inspektorica zaštite okoliša već je pokrenula prekršajni postupak protiv izvođača radova. 

Iako su s ribolovnim društvom dogovorili drugačije, prije nego što su ribiči došli izloviti ribu, blokirali su dotok potoka Idrije u rijeku Soču. Kad su stigli, za većinu ribe bilo je prekasno. “Ulovili smo ribu – 56 mramorastih pastrva, 20 lipljana. Ne znamo koliko je ostalo, ali ribe je bilo puno” , rekao je.

Kako su rekli u inspekciji, radovi su u suprotnosti s dobivenom dozvolom za zadiranje u prirodu, čime se krši Zakon o zaštiti prirode od strane izvođača radova. Ribolovno društvo će u oba slučaja tražiti odštetu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.