Što se događa u Hrvatskom ronilačkom savezu?

Posljednjih dana i tjedana puno prostora u medijima zauzima trenutna situacija u i oko Hrvatskog ronilačkog saveza. Istupi hrvatskih reprezentativaca prema matičnom savezu podigli su podosta “buke” i izgleda da epilog priče nije na vidiku.

Inicijativa APNEA S.O.S. 2021

Hrvatski reprezentativci u ronjenju na dah, okupljeni u Inicijativu APNEA S.O.S. 2021. u više su navrata ove godine upozorili na niz nezakonitosti u Hrvatskom ronilačkom savezu. Početkom prosinca objavili su Apel nadležnim institucijama za brzo djelovanje i poziv članicama Hrvatskog ronilačkog saveza na bojkot nelegitimnog redovnog te sazivanje izvanrednog Sabora HRS-a.

Nakon teških prozivki i optužbi za malverzacije bivšeg trenera najtrofejnije hrvatske ronilačke reprezentacije upućene sadašnjem vodstvu Hrvatskog ronilačkog saveza (HRS), Kamilo Čuljak, predsjednik HRS-a odbacio je optužbe nazvavši ih prozivkama koje se svode na osobno vrijeđanje i prozivanje, na osobnoj razini, bez ikakve argumentacije.

Savez iznenada izbacio 20 klubova

Neposredno prije izvještajne skupštine HRS-a, zakazane za 11. prosinca 2021. u Metkoviću, vodstvo Saveza izbacilo je više od 20 klubova za koje su procijenili da bi mogli ugroziti njihovu prevlast, tvrde izbačeni članovi. Prema njima, to su učinili bez ikakvog prethodnog upozorenja, insceniranim sankcioniranjem zbog navodnih dugova, a u stvarnosti izmišljenih, mimo statutom propisane procedure i krivotvorenjem zaključaka Upravnog odbora HRS-a.

Među izbačenim je klubovima i „Društvo za podvodne sportove Zagreb“ – DPS, čiji su članovi Mirela Kardašević, višestruka svjetska rekorderka i prvakinja, te Budimir Šobat, aktualni svjetski rekorder u zadržavanju daha s prethodnim disanjem kisika. Kao razlog izbacivanja DPS-a iz Saveza na godinu dana navodi se fiktivni dug druge ronilačke udruge star 15 godina, a koji se DPS-u stavlja na teret jer je osoba ovlaštena za zastupanje DPS-a prije bila odgovorna osoba u toj drugoj ronilačkoj udruzi. Inače, klub je jedan od osnivača Hrvatskog ronilačkog saveza, osnovan je 1954.

Svjetski rekorderi Mirela Kardašević i Budimir Šobat (foto: DPS Zagreb)

Svjetski rekorderi ne mogu ići na natjecanja

Budući da njihov klub na godinu dana nije član HRS-a, Kardašević i Šobat ne mogu se natjecati u natjecanjima u organizaciji Saveza niti putovati na međunarodna natjecanja na kojima su do sad redovito osvajali medalje.

Ovim činom čelnici HRS-a su na neki način eliminirali svoje kritičare, ali istovremeno su onemogućili naše trofejne sportaše da se natječu na međunarodnim natjecanjima. Vjerojatno će zbog toga RH ostati bez vrijedne promocije kroz sport u svijetu – stoji u priopćenju Inicijative.

Hrvatska – jedna od najtrofejnijih reprezentacija u svijetu

Hrvatska je reprezentacija ove godine s osvojene tri zlatne i dvije srebrne medalje bila najuspješnija reprezentacija na svjetskom bazenskom prvenstvu. Time je nastavljen kontinuitet uspješnosti koji hrvatske ronilačke reprezentacije održavaju tijekom zadnjih petnaest godina. U tom periodu su u ovom sportu jedna od najtrofejnijih reprezentacija u svijetu, a ujedno i hrvatska reprezentacija s najviše odličja i službenih svjetskih rekorda.

Zbog svega navedenog, ova je priča još čudnovatija i žalosnija. Kako stvari trenutno stoje, izgledno je da će priča imati i nekoliko nastavaka i epiloga. Prije svega na štetu ovog prekrasnog sporta. Nažalost…

Nastavak (vrlo vjerojatno) slijedi…

Izvor: Gorgonija i Večernji list

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.