Kako je nova članska iskaznica HŠRS-a ponovno “otkrila” puno stvari

Hrvatski športsko ribolovni savez je 22. prosinca 2021. godine na adrese Županijskih saveza ŠRD i ovlaštenika ribolovnog prava poslao obavijest o odluci o izmjeni članskih iskaznica HŠRS-a. U međuvremenu se podiglo jako puno “buke” i reakcija u medijskom prostoru. Ne bi tu bilo ništa sporno da “tajming” nije takav kakav je. Na isteku kalendarske godine, svega nekoliko dana uoči isteka iste. I još mnogo toga, ali krenimo redom…

NOVA PLASTIFICIRANA ISKAZNICA

Ukratko, od 2022. godine izdavat će se plastificirana članska iskaznica (nalik uvjerenju o položenom ribičkom ispitu). Uz osobne podatke, iskaznica će sadržavati i QR kod. Cijena nove iskaznice je 35,00 kuna i plaća se dodatno uz uplatu članarine.

Svaki član HŠRS će prilikom plaćanja članarine u udruzi biti evidentiran kroz program HŠRS-a za članstvo, te se u idućim godinama neće izdavati nova iskaznica. Svi podaci evidentirati će se kroz program, a tako i godišnja članarina u udrugama. U 2022. godini će se još izdati i papirnata članska iskaznica (dosadašnja) i plastificirana kako bi se što jednostavnije odradilo prijelazno razdoblje.

JOŠ SE JEDNOM POKAZALO KAKO SAVEZ (NE)FUNKCIONIRA

I ova odluka i vrijeme kada je donesena još jednom je pokazala kako neke stvari u Savezu baš i ne funkcioniraju. Kao prvo, vrlo je upitan tajming samog donošenja odluke. Tjedan dana prije isteka kalendarske godine donosi se odluka o novoj iskaznici i novom trošku za ribiče.

Pravilnik o ribičkim dozvolama u slatkovodnom ribarstvu je jasan. U članku 5. (stavak 4.) jasno stoji:

Ovlaštenik ribolovnog prava obvezan je najkasnije do 1. prosinca tekuće godine internim aktom odrediti visinu iznosa sredstava za financiranje obveza za sljedeću kalendarsku godinu koje su ribiči obvezni platiti prije kupnje godišnje, dnevne, trodnevne i sedmodnevne dozvole, te je s istim obvezan upoznati ribiče putem svoje mrežne stranice.

Čak i u slučaju da trošak izrade novih iskaznica ne smatramo “obvezom” koju po zakonu treba platiti prije kupnje godišnje dozvole, u najmanju ruku je neozbiljno ovakvu odluku donositi u trenutku kad su već svi ovlaštenici formirali cijene dozvola i naknada te ih (sukladno zakonskim odredbama) javno objavili.

TKO PLAĆA TROŠAK IZRADE NOVE ISKAZNICE?

Iako u dopisu HŠRS-a ne stoji jasno naznačeno tko plaća novi trošak, nedvosmisleno se može iščitati da bi on i ovaj put trebao ići “po džepu” ribiča. Iako nije riječ o prevelikom iznosu (35,00 kuna) ipak su svi najosjetljiviji na financije i transparentno upravljanje istima.

Prethodne godine u ovo smo vrijeme također morali izdvojiti 100 kuna za izmjenu uvjerenja o položenom ribičkom ispitu. Mnogi se s pravom pitaju jesmo li mogli umjesto dvije “kartice” imati jednu. Ionako bi svaki član ribolovnog morao imati položen ribički ispit. Budući da nam tehnologija omogućava pristupanje bazama podataka jednostavnim očitanjem koda s iskaznice, svim podacima moglo se je pristupiti preko jednog dokumenta.

I konačno, ukupna cijena od 135,00 kuna za obje kartice mogla je biti puno manja. Zašto nije, tko zna…

TKO NAS PREDSTAVLJA U HŠRS-U I TKO DONOSI ODLUKE U NAŠE IME?

Iako uz dopis HŠRS-a o novim odlukama nismo zaprimili i samu Odluku, nego samo obavijest o istoj, prema navodima onih koji su sudjelovali u donošenju Odluke – ona je donesena jednoglasno.

Naime, na sjednici Upravnog odbora HŠRS-a održanoj 22. prosinca 2021. godine odluka o novim iskaznicama donesena je jednoglasno. Podsjetimo se što piše u Statutu HŠRS-a (članak 34.):

Skupština HŠRS-a, na prijedlog Županija iz svojih redova bira članove Upravnog odbora HŠRS na mandat od četiri godine, kao svoje izvršno tijelo.

Upravni odbor HŠRS čini po jedan predstavnik svake Županije udružene u HŠRS.

Prema tome, za ovakav tajming i način donošenja odluke ne bismo prstom trebali upirati samo prema HŠRS-u. Naši županijski predstavnici mogli su (i trebali) obavijestiti one koje predstavljaju i donijeti odgovarajuće zaključke i stavove. Dio županijskih saveza odradio je navedenu proceduru (usprkos kratkom roku), a za dio se ne zna. Točnije, dio članica županijskih saveza nije bio upoznat s prijedlogom Odluke.

U digitalnoj eri HŠRS još nema Facebook stranicu, a web je uglavnom neažuran

JAVNOST RADA HŠRS-A OPET NA “POPRAVNOM”

Iako bi rad Saveza trebao biti javan, na web stranicama opet ne možemo pronaći potrebite informacije. Uglavnom se oslanjamo na informacije i dokumente dijeljene po društvenim mrežama od strane ribolovnih društava ili kroz različite grupe.

Vjerojatno bi puno manje “galame” i nesporazuma bilo kada bi informacije bile pravovremeno i javno objavljene na web stranici HŠRS-a. O nepostojanju Facebook stranice Saveza nećemo niti govoriti…

JEDNA ISKAZNICA ZA SVE UDRUGE ILI?

Također, još nam nije jasno hoće li ribiči koji su članovi više udruga morati izrađivati po jednu iskaznicu za svaku udrugu posebno ili će biti dovoljna samo jedna na kojoj će biti evidentirani svi podaci. Uskoro ćemo pokušati dobiti odgovore od Saveza i riješiti bar dio nedoumica…

UMJESTO ZAKLJUČKA…

Umjesto zaključka, samo nekoliko “crtica”

 • nije sporna izrada novih iskaznica niti cijena, ali trebalo bi razmisliti o tajmingu zbog kojega će ovlaštenici imati najviše problema
 • javnost rada HŠRS-a vrlo je upitna jer na web stranicama ne možemo pronaći aktualne podatke, nego ih moramo pronalaziti po “bespućima društvenih mreža”
 • točnom i pravovremenom informacijom iz Saveza izbjegli bi puno pogrešnih tumačenja i “pokvarenog telefona” u brojnim situacijama
 • očito je da je protok informacija na relaciji HŠRS – županijski savezi – ovlaštenici – ribiči često jako spor, ako i postoji u određenim situacijama

Namjera ovog članka nije bila “kritika samo radi kritike”, nego u najboljoj vjeri ukazati na očite probleme i, ako je moguće, pridonijeti rješavanju istih.

Bistro!

2 komentara

 1. Čemu kritike na savez ??Savez radi onako kako delegati koje smo mi delegirali zastupaju naše interese. Mijenjajte one koji su podržali ovakve odluke.

 2. Problem su među institucije.
  Županijski Savezi su samo pomutnja između HŠRSa i ovlaštenika.
  Upliću se u rad ovlaštenika za koji nisu ovlašteni.
  Svaki ovlaštenik gospodari na sebi svojstven način,prilagođava se stanju na terenu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.