Vuk ili pas? Tragovi koji ponekad zbunjuju i najiskusnije!

S početkom zime i prvim snježnim pokrivačem sve su češći upiti i fotografije s tragovima divljači. Zimski period idealan je za sve one koji uživaju provodeći vrijeme u prirodi i proučavajući tragove životinja u snijegu. Snježni pokrivač veliki je izdajica koji pamti gotovo sve aktivnosti na tlu. I zato je u ovo doba godine najviše upita vezanih uz tragove i pitanje: vuk ili pas. I naravno, njihovo razlikovanje.

Čak i oni najiskusniji ponekad pogriješe

Budući da su razlike uistinu male, čak i oni najiskusniji, poput lovaca i šumara, ponekad ne mogu sa sigurnošću utvrditi kome trag pripada. Osobito ako je trag nejasan ili djelomičan.

Otisak vučje šape vrlo je sličan otisku većeg psa. Sastoji se od jastučića, četiri prsta i kandži koje vuk ne može uvući. Vučji trag u pravilu je nešto izduženijeg, eliptičnog oblika i često je moguće povući okomicu na smjer traga iza prednjih prstiju koji ne sječe otisak zadnjih. Kod psa je otisak više koncentričan. Dužina vučjeg traga je do 12 cm, a širina do 8 cm. Uobičajeno je, ako promatramo duže vučji trag, da je on pravocrtan.

Vuk uglavnom zadržava zamišljeni pravac kretanja, a nije rijetka pojava da čopor često hoda u koloni. Tada sljedbenici staju u tragove prethodnika i vrlo je teško ocijeniti koliko je jedinki u čoporu. Za razliku od njih, pas je razigraniji i često se ne drži pravca i istražuje sve mirisne tragove u okolini. Također, tragovi stražnjih nogu kod vuka ulaze između traga prednjih nogu, dok pas hoda više ukoso i tragovi zadnjih nogu izlaze izvan linije prednjih.

Otisci nokta također mogu biti korisni. Naime, naši domaći psi većinu svog životnog vijeka provode na tvrdim podlogama poput betona ili asfalta. Posljedica toga su tupi i istrošeni nokti. Kod vuka su znatno oštriji i ponekad u zemlji ili snijegu izgledaju poput otisaka veće igle.

Nije svejedno niti gdje smo naišli na tragove

Ne zaboravimo ni činjenicu da će vuk pokušati izbjegavati veće urbane sredine ili područja koja su česta meta izletnika i planinara. Na takvim mjestima za očekivati je puno veću mogućnost pronalaska tragova pasa. No nema pravila. Također, čagalj je sve prisutniji na našim područjima i njegovi tragovi donose dodatnu pomutnju u cijelu priču. No, o tome drugom prilikom!

Foto: Youtube i privatna arhiva

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.