Još jedna nesreća u lovu. U posljednje vrijeme sve su češće!

Niti 2022. godina nije mogla započeti bez još jedne nesreće u lovu. Već drugog dana 2022. u prijepodnevnim satima u Selnici je prilikom održavanja organiziranog lova 35-godišnji hrvatski državljanin zadobio teške tjelesne ozlijede.

Umjesto fazana nastrijelio kolegu

Naime, prilikom organiziranog lova, 29-godišnji član lovačkog društva, opalio je jedan hitac iz lovačke puške koju legalno posjeduje, prema divljači te je nekoliko zrna sačme pogodilo 35-godišnjaka koji se nalazio u blizini. Članovi lovačkog društva ozlijeđenoj su odvezli u Opću bolnicu Zabok gdje su mu utvrđene teške tjelesne ozlijede koje nisu opasne po život, nakon čega je kolima Hitne medicinske pomoći prevezen u Klinički bolnički centar „Sestre milosrdnice“ u Zagreb na daljnje liječenje.

Kako neslužbeno doznajemo, nesretnog lovca pogodila su ga tri zrna sačme, u predjelu nogu i lica. Nastrijelio ga je kolega koji je pucao prema fazanu.

Protiv 29-godišnjeg lovca podnijet će se kaznena prijava zbog kaznenog djela iz čl. 215. st. 1. Kaznenog zakona RH „dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom“ – stoji u priopćenju Policijske uprave krapinsko – zagorske.

Što je uzrok povećanog broja nesreća?

Iz kojeg su razloga nesreće u lovu sve češće? Samo krajem prošle godine svjedočili smo trima zabilježenim i u javnosti popraćenim nesrećama. Nažalost, u lovu je početkom studenog smrtno stradao 45-godišnji lovac prilikom pogona divljači. Zadobio je strijelnu ozljedu glave od koje je preminuo.

Činjenica je i to da zbog sve veće prisutnosti medija i mogućnosti strelovitog širenja vijesti putem društvenih mreža informacije putuju brže i puno su dostupnije. Vjerojatno se i u prošlosti događao određeni broj nesreća u lovu, ali za njih šira javnost nije znala. Ipak, dojma smo da se nesreće ipak prečesto događaju.

“Poplava” novih lovaca

Sve su glasniji i oni koji za ovakvo stanje u lovstvu krive “poplavu” novih lovaca koji do nabave oružja i polaska u lov nemaju niti dana staža u lovstvu ili (što je još tužnije) u šumi ili prirodi. Ovisno o tome gdje se polaže lovački ispit, ponekad je dovoljno platiti određenu naknadu i bez puno muke doći do uvjerenja o položenom lovačkom ispitu i kasnije do oružja.

Da ne bi bilo zabune, ne želim nikoga prozivati, ali i kao potpisnik ovih redaka imao sam prilike upoznati “lovce” koji su potpuno legalno došli do uvjerenja i oružja, a da u životu šume vidjeli nisu…

Lovac se ne postaje preko noći niti za računalom

Liberalizacija tržišta – da, ali uz strogu kontrolu!

Iako sam veliki pobornik liberalizacije i demonopolizacije kad su lovački ispiti te osposobljavanja za lovnika i slične stvari u pitanju, sve češće sam dojma kako su stažiranja bez oružja, u trajanju godine dana ili više, jedini ispravni put do lovačkog ispita odnosno oružja.

U svakom slučaju, pozdravljam sve veći broj ustanova koje uz HLS mogu vršiti izobrazbu lovaca. Međutim, veći broj takvih ustanova trebao bi podići kvalitetu i opću lovačku izobrazbu. A ne podići kvantitetu uz razvodnjavanje onog bitnog. A to je izobrazba kvalitetnih kadrova u lovstvu.

Veći broj ustanova s ovlastima osposobljavanju kadrova u lovstvu trebao bi sa sobom povući i veću razinu kontrole provođenja i rezultata osposobljavanja. U suprotnom, učinjeno je upravo suprotno od početne namjere.

Statistike (ipak) ne lažu

Uvažavajući sve ranije napisano, statistike (ipak) ne lažu. Kad se podvuče crta ispod posljednjih nekoliko godina, ne može se baš podcrtati jedinstven zaključak kako je riječ o mladim i neiskusnim lovcima. Prevelika sigurnost u svoje lovačko znanje obično se javlja kod starijih i iskusnijih lovaca (iako i mlađi nisu imuni na to). Pravila i norme ponašanja s vremenom im postanu rutina i tada se obično nezgode i događaju.

Brojke su uistinu šarene. Sigurnost u lovu je dio lova s kojim svaka lovačka aktivnost mora započeti, ali i završiti. Alkoholu, neodgovornosti i nepoštivanju pravila, neodržavanom oružju i streljivu nema mjesta u lovu. Veliku ulogu u svemu tome ima i lovnik o čemu smo i ranije PISALI.

Ljudski faktor – nepredvidljiv!

Opasnosti u lovu u najvećem su slučaju plod ljudske nepažnje, nepravilnog rukovanja streljivom i oružjem te nepoznavanja (i nepoštivanja) osnovnih pravila lova. U skupnom lovu sudjeluje više lovaca i lovačkih pasa te su opasnosti time još i veće.

Uz sva poštivanja pravila i kvalitetnu pripremu lova – ljudski faktor je uvijek nepredvidljiv i treba s njim računati. Adrenalin, velika želja za odstrelom i tko zna što sve ne često dovode do neželjenih ishoda.

I zato, u lov uvijek “hladne” glave i trezveno. Po mogućnosti birajte društvo. Ponekad je bolje i propustiti pojedino druženje i lov, nego strepiti za svoju glavu na štandu ili u grmu. Ili, ne daj Bože, nešto još gore…

Dobra kob!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.