Još jedna obavijest iz HŠRS-a o članskoj iskaznici

Iz Hrvatskog športsko ribolovnog saveza pristigla je još jedna odluka na adrese Županijskih saveza ŠRD i ovlaštenika ribolovnog prava. Točnije, stigla je još jedna obavijest o Odluci. Odluku još nismo vidjeli, ali to nije ništa novo. Slično je bilo i s prethodnim dopisom o članskim iskaznicama, o čemu smo već pisali.

Samo jedna iskaznica za više udruga

Ovim, novim dopisom, detaljnije se pojašnjava situacija oko članskih iskaznica.

Svakom ribiču će se izdati samo jedna članska iskaznica HŠRS-a bez obzira na članstvo u više udruga, te ribič samo jednom plaća izdavanje iskaznice (plastificirana kartica) koja vrijedi doživotno. Skeniranjem QR koda kroz centralnu bazu ovlaštenici, ribočuvari, udruge moći će vidjeti gdje je ribolovac član i gdje je podmirio obveze članstva u udruzi tj. ovlašteniku ribolovnog prava za tekuću godinu. U QR kodu biti će mogućnost isčitavanja i drugih podataka kao na primjer zaštitne mjere i lovostaji, te zakonske regulative bitne za svakog sportskog ribolovca i ostalo.

A gdje je Odluka?

Novi dopis, odnosno pojašnjenje, ipak otklanja određene nedoumice oko kojih su se lomila koplja nakon prve Odluke 22. prosinca 2021. godine. Pisali smo i ranije, uz dopis HŠRS-a o novim odlukama nismo zaprimili i samu Odluku, nego samo obavijest o istoj. Zašto je tome tako, ne znamo?!

Ali upravo zbog toga puno stvari ostaje nedorečeno i može se tumačiti na više načina. Ako navedena Odluka postoji, poželjno bi bilo da je HŠRS javno objavi i da se svi nesporazumi i interpretacije izbjegnu.

Ovako, uvijek će biti onih koji će sumnjati uopće u postojanje Odluke te će je svatko moći tumačiti na svoj način. I svi će biti istovremeno u pravu i u krivu. Do novog pojašnjenja iz HŠRS-a…

A što je “duplom članarinom” Savezu?

I ranije smo, u članku o načinu formiranja cijena ribičkih dozvola, pisali o rasporedu sredstava te gdje i koliko novca na kraju završava.

Sukladno Pravilniku o ribičkim dozvolama u slatkovodnom ribarstvu donesenom u prosincu 2020. godine, u Hrvatskoj dozvole prodaju ovlaštenici ribolovnog prava. Dozvola se sastoji od dva dijela: naknade i sredstava za financiranje obveza određenih zakonom.

  1. Visina iznosa naknade za dozvole iznosi 100,00 kuna za sve godišnje dozvole u RH. Od iznosa naknade za sve tipove ribičkih dozvola, ovlaštenik ribolovnog prava na račun Državnog proračuna Republike Hrvatske prenosi 40%, na račun Saveza prenosi 40%, a 20% ostaje na računu ovlaštenika ribolovnog prava.
  2. Neovisno o visini iznosa naknade za ribičke dozvole, ovlaštenik ribolovnog prava samostalno internim aktom određuje visinu sredstava za financiranje obveza određenih Zakonom o slatkovodnom ribarstvu. Iz tih se sredstava financira poribljavanje, organizacija i provođenje ribočuvarske službe i druge potrebe ovlaštenika (ribolovnog društva).

Sada se, uvođenjem jedinstvene članske iskaznice postavlja pitanje “dvostruke članarine”. Hoćemo li je i dalje plaćati ili će postojati način da se i to izbjegne?

Godina dana za reakciju i promjene

U praksi sada to izgleda ovako. Iz obavezne naknade za dozvole koja iznosi 100,00 kuna za sve godišnje dozvole u RH na račun Državnog proračuna Republike Hrvatske prenosi 40%, na račun Saveza prenosi 40%, a 20% ostaje na računu ovlaštenika ribolovnog prava. U prijevodu, 40 kn ide prema Savezu te isti iznos u Proračun.

Hoće li uvođenjem jedinstvene iskaznice stvari ostati iste? Hoćemo li Savezu plaćati naknadu za svako pojedino članstvo u ribičkom društvu? Još se ne zna. U 2022. godini hoćemo sigurno. A dalje? E, tu nam ostaje prostora za upite i eventualne promjene. Preko naših predstavnika u županijskim savezima i u Upravnom odboru HŠRS-a.

Jer stvari tako funkcioniraju, zar ne? 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.