Ciljano na sipe – olovom i plivajućom skosavicom

Sipa je uglavnom, a osobito u zimskom dijelu godine – dok još nije krenula prava sezona lova, usputna lovina dok se trudimo prevariti lignje. No, sve je više onih koji je ciljano love cijele godine.

Za mnoge veći gurmanski užitak nego lignja

Iako je lignja cijenom i reputacijom koju uživa među ribičima, cjenjenija i razvikanija, sve je više onih koji bez razmišljanja sipu stavljaju ispred lignje. U gastronomskom pogledu, naravno. Kako se o ukusima ne raspravlja, preskočit ćemo argumente jednih i drugih i više se posvetiti ciljanom lovu na sipe.

Gdje ih potražiti?

Naravno, ukoliko smo se odlučili ciljano potražiti sipu, moramo znati nešto više o njezinoj biologiji i navikama.

Sipe većinu vremena obitavaju pri samom dnu. Tu i pronalaze i svoju najčešću hranu, a to su rakovi i mekušci. Međutim, ukoliko se ukaže prilika, bez problema će zaplivati i naviše, prema površini, kako bi ulovile ribu koja se našla u blizini.

Iz tog razloga potrebno ih je tražiti pri samom dnu ili malo poviše njega. Sipe uglavnom biraju kamenitu obalu te prijelaze s pješčanim dijelovima gdje se mogu uspješno kriti i loviti. U proljeće, ženke sipe traže dno koje je obraslo algama i drugim biljem gdje polažu jajašca u manjim skupinama.

Sipe većinu vremena obitavaju pri samom dnu

Odabir varalice za sipe

Iako danas postoji i niz varalica namijenjenih isključivo sipama, nije potrebno trošiti novac bez potrebe. Treba imati na umu da varalice za njihov lov trebaju oblikom oponašati rakove ili ribe. Stoga, podjednako će dobro poslužiti i skosavice namijenjene lovu liganja. Poželjno je izbjegavati one mekane. Naime, neće dugo izdržati pod jakim sipinim kljunom. Klasična skosavica, presvučena tkaninom odradit će vrlo dobro posao. Naravno, uz manje prilagodbe sistema.

Plivajuća skosavica i olovo

Iako sam probao brojne sisteme, najučinkovitiji (a ujedno i najjednostavniji) mi se pokazao onaj s običnim olovom s vrtilicom i plivajućom skosavicom.

Za početak napravim predvez dužine 50-ak centimetara. Na jednom kraju je olovo težine do 40-ak grama, a na drugom obična omča kako bi se predvez mogao brzo mijenjati i kačiti na kopču koja se nalazi na kraju osnovne strune. Olovo može biti i teže, za dalje izbačaje. Ali, tada već prelazimo u malo “teži” ribolov, koji nastojim izbjeći pod svaku cijenu.

Na kraj osnovne strune (najlona, upredenice) veže se klasična kopča ili vrtilica. Na nju se kači predvez s olovom, a ja uobičavam zakačiti i plivajuću skosavicu. Tako je. Bez dodatne “prame” (predveza), direktno. Iako me u početku bilo malo strah petljanja, pokazalo se da se rijetko, gotovo nikada ne petlja. Niti u osnovnu strunu, niti u predvez s olovom.

I lov može početi…

Brzo pretraživanje i prilagodba sistema

Ovakav sistem, zbog težine olova, omogućava dalje zabačaje i relativno brzo pretraživanje dna. Nema onog dosadnog čekanja da skosavica potone do dna, a i kurent postaje puno manji problem.

Nakon što sistem dotakne dno, a što se vidi naglim otpuštanjem do tada napete strune, započinje privlačenje. Možete jednolično vući olovo po dnu, a možete i povremenim “cimanjem” vrhom štapa olovom poskakivati po dnu. To poskakivanje i “kuckanje” po dnu vrlo često može izazvati i do tada nezainteresiranu sipu na napad.

Kao što sam napisao ranije, započinjem s dužinom od 50-ak cm predveza. Ako u prvih petnaestak minuta nema nikakve akcije, počinjem skraćivati predvez. Jednostavnim uklanjanjem viška predveza i vezivanjem nove omče, za samo nekoliko sekundi možete modificirati dužinu kojom želite loviti.

Gubljenje skosavica – gotovo nemoguće

I naravno, još jedna prednost ovog sistema je gubljenje skosavica. Odnosno, gotovo nemoguće gubljenje. Kako koristimo plivajuću skosavicu, ona se niti u jednom trenutku ne nalazi na samom dnu niti može zapeti za kamen ili neku drugu prepreku. Dužinom predveza određujemo koliko je daleko želimo držati od dna.

Također, za predvez s olovnicom koristimo strunu manje nosivosti i promjera od osnovne. Tako i u slučaju zapinjanja dolazi do gubljenja samo olovnice, dok skosavica ostaje na kopči na glavnoj struni. Osobno, za glavnu strunu koristim upredenicu, a za predvez monofil manjeg promjera. I do sad još nisam, na ovaj način, izgubio niti jednu skosavicu. Za razliku od brojnih olovnica…

Lovite i uživajte

Vjerojatno svatko od nas ima neki svoj sistem i način kojim se “nadmudruje” sa sipama. Meni se, nakon isprobavanja nekoliko drugih sistema, ovaj pokazao najučinkovitijim. Isprobao sam i one s kliznim olovom, sa skosavicama na dužim pramama i sl. Ipak, na ovaj sam način ulovio najviše i svoje najveće primjerke.

U svakom slučaju, sipe se neće uloviti same. Ne treba čekati ožujak. Rade i sada, kao i cijele godine. Samo treba uložiti možda malo više truda da ih pronađemo! 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)