Polaganje ribočuvarskog ispita – čak 38 kandidata uspješno položilo

U prostorijama Hrvatskog centra za autohtone vrste riba i rakova krških voda u Ličkom Lešću u utorak, 8. ožujka 2022. godine, održano je polaganje ribočuvarskog ispita za kandidate iz cijele Hrvatske.

Čak 38 kandidata pristupilo ispitu

Polaganju ispita pristupilo je čak 38 kandidata koji su uspješno položili ispit za ribočuvara. Prisutne su na samom početku pozdravili domaćini, Slaven Prpić – direktor tvrtke Gacka d.o.o. koja je ovlaštenik ribolovnog prava na rijeci Gacki i Željko Mataija – predsjednik Športsko Ribolovnog Saveza Ličko senjske županije.

Ispred Hrvatskog športsko ribolovnog saveza prisustvovala je također “najjača” postava, odnosno povjerenstvo. Prisutnima su se uoči samog ispita te nakon njega obratili Vladimir Sever, predsjednik HŠRS-a, Domagoj Ceković, tajnik, Tomislav Feldhofer, bivši i počasni tajnik te Zlatko Homen, predsjednik gospodarske komisije.

Odgovorna – ali i nezahvalna dužnost

Nakon provedenog pisanog dijela ispita i pregleda ispita, utvrđeno je da su svi uspješno položili ispit i stekli uvjete da postanu ribočuvari. Sljedeći korak moraju napraviti ovlaštenici ribolovnog prava i imenovati ih u ribočuvarsku službu.

Kako se i nekoliko puta tijekom dana ponovilo, riječ je o velikoj i odgovornoj dužnosti koja je, osobito u današnje vrijeme, iznimno nezahvalna. Nisu rijetke situacije u kojima su ribočuvari izloženi neugodnostima, vrijeđanjima, ali i fizičkim napadima.

Ribočuvara sve manje i sve ih je teže “pronaći”

Iako smo često pisali o ribočuvarskoj službi i ribočuvarima, nije loše ponoviti gradivo. Ribočuvar je ovlaštena osoba ovlaštenika ribolovnog prava osposobljena za obavljanje nadzora sportskog ribolova u ribolovnoj zoni za koju je ovlaštenik dobio ribolovno pravo. Ovlaštenici su zakonom obavezni organizirati ribočuvarsku službu. Nažalost, zbog sve češćih neugodnosti koje doživljavaju na terenu, ribočuvara je sve manje. I sve ih je teže pronaći.

Stoga, svim kandidatima čestitamo na odluci da uopće pristupe polaganju ribočuvarskog ispita i naravno, na uspješnom polaganju istog. Želimo im uspješan rad uz što manje intervencija i problema.

Bistro!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)