Nedostaje nam sudaca, ponajviše u disciplini plovak

Predsjednik Sudačke komisije HŠRS-a Dražen Stipetić – Šarac

Rezultati na pojedinim svjetskim prvenstvima daju nam za pravo smatrati se uspješnom ribičkom nacijom. Rezultati i svjetske medalje šaranaša i plovkaroša govore tome u prilog. Međutim, za kvalitetne rezultate potrebne su i kvalitetne lige. A znamo i da kvalitetnog natjecanja bez kvalitetnih sudaca nema. To je bio povod za razgovor s predsjednikom Sudačke komisije Hrvatskog športsko ribolovnog saveza – Draženom Stipetićem – Šarcem.

Trenutno stanje – nedostaje sudaca

Kakvo je trenutno stanje sa sucima i ima li ih dovoljno?

Sudaca nikad dovoljno! Naravno, onih obučenih i licenciranih. Treba naglasiti da svaka disciplina ima svoje pravilnike i da nisu isti suđenje i pravila u, naprimjer, castingu i ribolovu grabežljivaca iz čamca. Trenutno nam najviše nedostaje sudaca u disciplini lov ribe udicom na plovak. To je i logično, obzirom da se i najveći broj natjecatelja natječe u toj disciplini. Sve do razine županijskih liga u gotovo svim uzrastima i kategorijama. – objašnjava Stipetić

Što se tiče natjecanja u lovu ribe udicom na plovak, tu imamo i državne suce, ali i društvene. U ostalim disciplinama također nedostaje sudaca, ali puno manji broj, obzirom na opseg natjecanja i broj potrebnih sudaca. Trenutno nam je najveći problem vezan uz suce za disciplinu feeder jer su nam potrebni obučeni i validni suci, kojih uglavnom nemamo. Ali, radi se i na tome i nadamo se rješavanju problema do iduće sezone.

Najviše nedostaje sudaca u disciplini lov ribe udicom na plovak

Neujednačenost suđenja – najveći problem

Kako ističe Stipetić, neujednačenost je najveći problem:

Suđenje na svim razinama mora biti ujednačeno i jednake kvalitete na svakom kolu pojedine lige. U planu je rangirati suce po stupnju natjecanja i definirati koji su to najkvalitetniji kako bi isti mogli suditi i najzahtjevnije, odnosno prve lige.

Jednako tako, potrebno je i u potpunosti uskladiti HŠRS-ove pravilnike natjecanja po disciplinama s onima FIPSed-a kako bi i suđenje bilo jednako na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. Time bi se olakšalo i sucima, ali i natjecateljima.

Kako riješiti deficit sudaca?

Kako riješiti deficit sudaca? Stipetić objašnjava kako ne postoji “instant” rješenje, ali i da se već počelo postupno raditi na rješavanju problema.

Nužno je što prije organizirati što više ispita i osposobljavanja za nove suce u svim disciplinama. Pružanjem mogućnosti da osobe s navršenih 16 godina već mogu polagati ispit i postati društveni suci, puno se napravilo. Većina njih s navršenih 18 godina postaju i državni suci.

Županijskim savezima također je omogućeno organiziranje ispita za društvene suce. U posljednje 2 godine na taj smo način dobili oko 100 novih društvenih sudaca, što nije mala brojka.

Suci moraju dolaziti iz klubova

Želja je da u budućnosti svaki klub ili društvo koje sudjeluje u natjecanju organizira i svoje suce. Na taj način bi se olakšalo i klubovima u organizaciji natjecanja kojih su domaćini, ali bi im se smanjili i troškovi organizacije. Interes i razumijevanje klubova postoji i nadamo se da će u budućnosti stanje biti puno bolje. – optimističan je Stipetić, čime je i zaključio naš razgovor.

ribo-lov.com izrada web stranica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)