Štuka je od danas u lovostaju

Štuka

Zima je razdoblje kad većina varaličara pokušava prevariti smuđa i štuku. Neki su se specijalizirali samo na štuke. U najhladnije doba godine ne smetaju im ni temperature ispod nule, ni snijeg pod nogama, ni led u vodilicama. Kapitalna štuka, mama, mamara, čonta im je samo na pameti! Ali, samo do kraja siječnja. Od danas je mama štuka u lovostaju!

LOVOSTAJ SVEGA DVA MJESECA

U Hrvatskoj lovostaj, odnosno vrijeme predviđeno za mrijest štuke, traje od 1. veljače do 31. ožujka. Svega dva mjeseca. Neki kažu premalo, prekratko. Činjenica je da su vremenske (ne)prilike svake godine sve čudnije i nepredvidljivije. Hladne i tople fronte mijenjaju se u svega nekoliko dana. Ma ne ni dana, sati! Vjerojatno je i to jedan od razloga zašto se vrijeme mrijesta ne poklapa uvijek s razdobljem lovostaja.

Međutim, svaka voda ima svoja pravila i svoju mikroklimu. Negdje je mrijest već pri kraju, a negdje će trajati i tijekom cijelog travnja. Možda je i to razlog što ponekad travanj itekako podbaci kada je riječ o ribolovu. Ako su vremenske prilike bile loše i zima je potrajala dugo, velika je vjerojatnost da se i mrijest odužio. U svakom slučaju, bolje ih je još ostaviti na miru!

VELJAČA – VRIJEME LJUBAVI ZA ŠTUKU!

S veljačom počinje vrijeme mrijesta. Sam mrijest odvija se u manjim kanalima ili uvalama. Štuka voli zatravljena i poplavljena mjesta. Uglavnom je riječ o dubinama od pola metra do 1,5 metara. U literaturi pronalazimo podatak da su jajašca obavijena sluzavom opnom koja ima nadražujuće svojstvo i služi za zaštitu od manjih riba. To je razlog zbog kojega nije nužna izrada gnijezda poput npr. smuđa. Navodno se niti jedna riblja vrsta ne hrani ikrom štuke. Izuzetak je patuljasti somić – cvergl. Njemu ništa ne smeta!

Štuke se tijekom mrijesta formiraju u parove. Prvi put štuka u mrijest ulazi sa tri do četiri godine starosti. Ženka zna okupiti oko sebe veći broj mužjaka, ali uglavnom je riječ o većoj ženki i manjem mužjaku. Dok mrijest traje slabo se ili nikako hrane. Polaže tada oko 20-ak tisuća jajašaca koje mužjaci odmah oplođuju. Veće matice mogu dati i puno veći broj jajašaca. Možemo pronaći podatke o brojkama i preko 70.000! Inkubacija nakon oplodnje traje 10 do 15 dana.

Nepunih dva mjeseca potrebno je mlađi da se pretvori u apsolutnog grabežljivca

UROĐENI NAGON BRZO PRORADI!

Mlađ štuke hrani se planktonom i ličinkama raznih kukaca. Brzo raste i u samo šest tjedana dosegne dužinu od 6 do 8 cm. Tada prorade urođeni nagoni i u ishrani ih zanima isključivo riba. 

Nakon obavljenog mrijesta štuka jedno vrijeme još uvijek miruje. Poslije tog kraćeg perioda počinje se intenzivno hraniti. I tada sportski ribolovci dolaze na svoje. Uglavnom je ta aktivnost vezana za drugu polovicu travnja, a ponekad i kasnije.

Pred nama su dva mjeseca “posta” od naganjanja štuka. Eventualno i koji tjedan više, ovisno o uvjetima na vodi. Do tada, naoštrite udice, prekontrolirajte predveze i sisteme. I čekajte bolje dane za ribolov štuke! 🙂

Bistro!

ribo-lov.com izrada web stranica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)