Hranjenje mlađi potočne pastrve – VIDEO

Potočna pastrva – mlađ (foto: Mrjestilište Vitunj)

Priroda je učinila svoje. U našim rijekama i potocima mrijest potočne pastrve trebao je završiti. Mrijesti se od jeseni do veljače. Ženka polaže oko 1000 do 1200 jaja po kilogramu tjelesne mase. Ikra je crvenkaste boje, promjera 4-5 mm. U zavisnosti od temperature inkubacija jaja traje 2 do 4 mjeseca.

Uzgoj u mrjestilištu

Nažalost, pretjerani izlov, nestanak i devastacija staništa te unošenje alohtonih vrsta na mnogim su mjestima doveli potočnu pastvu na rub izumiranja. Zato je nužno poribljavati vode zdravom i genetski provjerenom ribom. O načinima poribljavanja i idealnim uzrastima potočne pastrve već smo ranije PISALI.

Umjetni mrijest obično se vodi u mrjestilištu, izuzetno izravno u vodi na terenu prilikom izlova matičnih riba u otvorenim vodama. Čista i oplođena ikra nasađuje se u inkubatore. Izbor tipa inkubatora ovisi prije svega o vrsti ribe i kakvoći vode. Na plošnim inkubatorima ikra se raspoređuje u jedan ravnomjeran sloj, a pri dovoljnoj količini kvalitetne vode, u dva do tri sloja. Inkubacijske boce pune se ikrom od jedne trećine do polovine visine.

Prilikom valjenja, embriji salmonidnih riba imaju veliku žumanjčanu vrećicu u kojoj se nalazi rezervna hrana, koju riba koristi za vrijeme unutarnje ili endogene hranidbe. U ribarskoj terminologiji taj razvojni stadij nazivamo slobodni embrio ili predličinkom. Nakon prijelaza na vanjsku ili egzogenu hranidbu počinje razvojno razdoblje ličinke. Na njenom početku hranidba je kratko vrijeme mješovita. U tom razdoblju ličinka se hrani iz žumanjčane vrećice, ali također počinje uzimati hranu iz vanjske sredine.

Za 6 do 8 tjedana hranidbe mlađ postiže dužinu 3 do 5 cm, a masu 0,8 do 1,2 g. Nakon toga izlovljava se
i nasađuje u bazene za uzgoj godišnjaka. (dr.sc. Boris Župan, Uzgoj u slatkim vodama – uzgoj hladnovodnih riba)

Mrjestilište Vitunj

Ovih smo dana obišli Mrjestilište Vitunj koje je smješteno podno same planine Klek, u mirnom selu Vitunj na prekrasnoj rječici Vitunjčici. Svega 5 kilometara od obližnjeg Ogulina, na svega kilometar od samog izvora uzgaja se mlađ potočne pastrve dobiva iz najkvalitetnije ikre kontroliranog genetskog porijekla.

Mlađ je nedavno započela s samostalnom hranidbom i bila je to idealna prilika za nekoliko videa.

Ukoliko tražite zdravu, kvalitetnu mlađ provjerenog porijekla, Mrjestilište Vitunj pravo je mjesto za Vas.

ribo-lov.com izrada web stranica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)