Kako napraviti financijski prihvatljiv i koristan ispust?

Ispust za fazane i trčke

Među sve većim brojem grupa koje se bave temama lovstva na društvenim mrežama nedavno se pojavila jedna koja svojim sadržajem i tekstovima pomalo odskače od drugih. Riječ je o grupi Hrvatsko lovstvo. Kako nam je rekao njezin osnivač dr.sc. Viktor Šegrt, grupa se bavi dugom i bogatom tradicijom hrvatskog lovstva i lova od vremena kada su lovili hrvatski kraljevi i kneževi na vlastitoj zemlji preko sustava bivše države sve do modernih današnjih vremena.

Ovaj put prenosimo članak čija je tema ispust za fazane i trčke.

Ispust – cijena i isplativost

Poznavajući trenutno stanje ekonomskih prilika u čitavoj Hrvatskoj, jasno je da se one itekako osjete i na lovstvu. Izrada ispusta kod većine lovaca prvenstveno budi pitanje: «Koliko to košta i je li isplativo?»

Na svu sreću, napraviti dobar ispust za fazane i trčke danas se može realizirati poprilično jeftino. Osnovna stvar je nabavljanje stupova na koje će se postavljati mreža. U tom slučaju postoje dvije opcije.

Dvije opcije za ispust

Prva opcija je kupovina metalnih cijevi, kopanje rupa, betoniranje, zavarivanje konstrukcije i zatim postavljanje mreže koja može biti čitava metalna ili jedan dio metalna a drugi dio od tekstila. U ovom slučaju troškovi su znatno veći zbog metalne konstrukcije što daje objektu trajnost i kvalitetu u trajanju nekoliko desetljeće, a posebno su dobri ako se rade kao mjesta od kuda će se divljač naknadno iznositi u manje ispuste na terenu.

Druga, i za mnoge lovce prihvatljivija kombinacija je izrada ispusta sa drvenom konstrukcijom. U ovom slučaju je najbolje koristit bagremovo i kestenovo drvo, desetak centimetara promjera, a koje će u periodu od najmanje deset godina dati isti učinak kao i metalni ispust zbog toga jer se takav po potrebi lako premjesti i na drugi teren u lovištu. Nabava drvenih bagremovih ili kestenovih stupova može biti vrlo jednostavna.

Ako imate više sreće i u vašoj blizini raste kesten ili bagrem ispod trasa dalekovoda koji prolazi kroz šumu, takvi dijelovi se čiste zbog sigurnosti i lakšeg prilaza dalekovodima te se ispod njih nalazi velika količina željene građe. Kontaktiranje obližnje šumarije za takvom građom. To može biti vrlo dobra, jeftina i jednostavna opcija na obostranu korist.

Žica kao zaštita

Žica koja se postavlja i ukopava oko volijere idealno je da bude visine 1,50 m tako da kada se ukopa 20 cm u zemlju još ima dovoljno zaštite i visine do postavljene mreže za krovište.

Cijena koštanja ovakve volijere dimenzija 10 X 13 m bi bila oko 300 eura s time da najveći troškovi otpadaju na postranu i krovnu mrežu. Za usporedbu, 300 eura za izgradnju ovakvog ispusta ili 300 eura za 30-tak fazana koji se direktno ispuste u lovište i nestanu za dan ili dva, nije ista stvar. Isto tako, u ovom slučaju se otvara mogućnost kupovine mlađe divljači koja je jeftinija u startu, što u drugu ruku daje mogućnost kupovine većeg broja kljunova jer postoji mjesto gdje se mogu zbrinuti te prije ispuštanja dobro priviknuti na okolinu.

Zaštita od predatora

Zaštita se prvenstveno odnosi na mogućnost ulaska kune i lisice. No, bez obzira na samu prevenciju zaštite od ulaska predatora, još jedna velika prednost ispusta je što se uz njih može čekati i napraviti dodatan odstrjel istih.

Najlakša, najjeftinija i najučinkovitija zaštita je postavljanje solarnih lampi na rubove ispusta. Solarne lampe se mogu nabaviti u svakom većem marketu po cca 5 eura i jednostavno se postave po uglovima ispusta. Svjetlo koje ove solarne lampe daju tijekom noći je stopostotna sigurnost za odbijanje kuna i lisica od ulaska u ispuste.

Isto tako korištenje «tunel zamki» u donjem dijelu ispusta uz mrežu može polučiti izvrsne rezultate redukcije predatora.

Na kraju valja reći da cijena ovakvih ispusta, osim što daje mogućnost privikavanja divljači na okolinu, daje i opciju većeg broja kljunova u lovištu koji se mogu ponuditi na tržištu za daljnji lov, čime se financijska opravdanost izrade ispusta još dodatno povećava.

Tekst i foto: dr.sc. Viktor Šegrt, Hrvatsko lovstvo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)