Zaklon za gniježđenje fazana

Cilj je prije svega prikazati i iskoristiti prednosti remiza koje već u Hrvatskoj postoje odnosno njihovim kvalitetnim gospodarenjem povećati populaciju divljeg fazana.

Zaklon – ključan za gniježđenje

Za dobru populaciju prirodnog fazana zaklon za gniježđenje ima ključnu ulogu i sigurno je ključan kao ograničavajući faktor u gospodarenju prirodnim fazanom. Na svu sreću taj faktor je i jedan od onih na koji sami možemo imati veliki učinak sijanjem dobrih remiza i pravilno gospodareći sa takvim remizama. Fazanke počinju sa gniježđenjem početkom travnja u ostacima vegetacije od prethodne godine i završavaju do kraja srpnja. U tome periodu fazankama je potreban siguran i miran zaklon.

Idealan zaklon za gniježđenje je onaj koji daje:

  • Sigurnost – koju daje u vertikalnom smislu iznad glave i horizontalnom smislu da ih čuva od dolaska predatora ili im čak onemogućava prilaz kroz gusto raslinje.
  • Mir – zaklon koji je siguran od ljudi, košnje, pasa, mačaka te vremenskih nepogoda (posebno plavljenja).
Američka iskustva

Prema američkim istraživanjima, a u Americi postoji i velika asocijacija lovaca koji se samo bave povećanjem populacija fazana s ciljem lova koji donosi milijune američkom gospodarstvu pod nazivom “Pheasants Forever”, došlo se do točnih podataka da je životni areal fazana, u smislu koje udaljenosti fazani rade (nazovimo ga osnovni zaklon), oko 2,6 km².

Unutar tih 2,6 km² se moraju zadovoljiti svi stanišni uvjeti (zaklon za gniježđenje, stanište za vođenje mladih fazana o kojemu do sada nije bilo puno riječi u Hrvatskoj, zimskom zaklonu i hrani). Sve ovo navedeno mora biti u neposrednoj blizini jedno od drugoga. Idealno bi bilo da 15 – 25 hektara ili oko 5 – 10% takvoga životnog areala spada pod zaklon za gniježđenje.

Inače su za fazana bolje remize u obliku pravokutnika ili kvadrata mada su i linearni zakloni kao što su grmovi uz kanale ili ceste te živicom ograđena polja isto dobri za život i razmnožavanje.

Nekoliko bitnih činjenica

Razmatranje pojedinih detalja:

  • linearan zaklon je jednostavniji za pretraživanje predatorima koji lako mogu ići uz njega tijekom sezone gniježđenja kada je fazanka statična na jajima, ali takav zaklon je ponovno dobar nakon valjenja mladih i odrastanja kada fazan ima prilike kroz takve linearne zaklone putovati na nogama od mjesta do mjesta gdje se hrani. Ovome u prilog ide i istraživanje provedeno u Južnoj Minnesoti koje je pokazalo da kod linearnog zaklona širine oko 20 m uspjeh gniježđenja kod fazana raste za 1% kod svakog povećanja širine takvog zaklona za 30 cm. Takvih linearnih živica se da dosta naći u Hrvatskoj s time da u zimi gube osnovnu funkciju zbog padanja lista i tada bi zasijane remize preuzele njihovu ulogu.
  • također se je idealno pokazalo da blokovi veličine od 8 – 10 ha tako gospodarenih terena postaju idealni za povećanje gustoće gnijezda, a takve veličine ploha se daju vrlo lako sakupiti i u Hrvatskoj pošto ima puno neobrađene zemlje.
  • idealni tereni gdje su mnogi mogli zamijetiti fazane su travnate i grmovite površine uz ceste i pruge.
Veliki stanišni potencijal u Hrvatskoj

Realno, u većini Republike Hrvatske bi se uz dodatne sredstva koja bi bila usmjerena prema dodatnom financiranju ovakvih zahvata mogla povećati populacija fazan u prirodnom uzgoju. Zajedno s time mogao bi se povećati i lovni turizam upravo na prirodnog fazana jer Hrvatska ima veliki stanišni potencijal upravo za to a uz to bi mogli i sami stvoriti asocijaciju lovaca koji bi bili najviše usmjereni upravo na fazansku divljači kao što je i ovaj briljantan primjer u Sjedinjenim Američkim Državama.

Autor: dr.sc. Viktor Šegrt

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)