Zalutali medvjed odstrijeljen u Kostreni

Medvjed koji je potkraj svibnja uočen na području Kostrene, Kraljevice i Bakra ipak nije napustio to područje, a nakon što je ugrozio nekoliko građana, lovci su ga u nedjelju kasno navečer odstrijelili u središtu Kostrene.

Medvjed je prethodno lutao Bakrom i Kraljevicom. Potom nije viđen šest dana, a onda se pojavio u Kostreni gdje je, u dvorištu jedne kuće, dočekao svoj tužni kraj.

Životinja se osjećala ugroženom

Životinja se u naseljenom području osjećala ugroženom. U jednoj od ulica Kostrene odvijala se prava drama. Medvjed star oko dvije godine ustrijeljen je nakon što je pokušao nasrnuti na dvije djevojke te ući u dvorišta i kuće.

– Medvjeda smo pokušali u više navrata protjerati, no nije se moglo. Situacija je bila više nego ozbiljna i hitna jer su bili ugroženi ljudski životi, rekao je predsjednik Lovačkog društva “Jelen” Orlando Francišković koji je rekao kako je Lovačko društvo reagiralo na poziv Centra 112 i građana, nakon što je dojavljeno da medvjed ugrožava ljude u Kostreni.

Zeleno svjetlo za odstrel dali su policija, Veterinarski fakultet i institut te interventni tim iz Zagreba. Smrtonosni hitac bio je posljednja opcija.

Puška za uspavljivanje samo u Zagrebu?

Francišković je objasnio da je puška za uspavljivanje na raspolaganju samo interventnom timu koji se nalazi u Zagrebu te da su zbog hitnosti i ozbiljnosti situacije morali odmah reagirati, što su, nakon dobivene dozvole, iako nerado, učinili.

Francišković je dodao kako je gotovo sigurno da je riječ o istom medvjedu koji je bio uočen ranije, ali se nije, kako se očekivalo nakon usmjeravanja prema šumi, u nju i vratio.  

Žao je i Kostrenjanima, no priznaju – u posljednje vrijeme šetnja naseljem nije bila ugodna. 

Kako bi se izbjegle slične situacije, važno je ne ostavljati hranu i otpatke u blizini kuće kako se ne bi privlačilo divlje životinje.

Riječ je o mlađem medvjedu

Pretpostavlja se da je riječ o mlađem medvjedu koji se zbog opasnosti od alfa mužjaka tijekom sezone parenja udaljio od majke, dodao je.

Mlađi medvjed viđen je potkraj svibnja u naseljima na području Kraljevice, Bakra i Kostrene, a nakon što su ga lovci i interventni tim usmjerili prema visokoj šumi na području Gorskog kotara, očekivalo se da je napustio to područje.

No, medvjed je tijekom vikenda uočen u Kostreni i ugrozio je nekoliko ljudi te su ga lovci, u nazočnosti policije, odstrijelili. Tužan je to epilog neuspješne akcije tjeranja te životinje iz naseljenog mjesta.

Izvor: HRT

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)