HŠRS – Održana prva dva kola bass lige

Foto: Hrvatska bass liga

Natjecatelji u HŠRS-ovoj ligi pastrvskog grgeča konačno su došli na svoje. Nakon proljetnog otkazivanja prva dva kola ipak smo dočekali početak natjecanja. U nastavku prenosimo izvještaj preuzet sa stranice Hrvatske bass lige.

Prvi vikend bassolova u 2023.

Nakon turbulentnog proljeća i otkazivanja prva dva kola sa miješanim emocijama smo napokon dočekali prvi vikend bassolova u 2023. S jedne strane to je vikend bass lige sa svim uzbuđenjima i lijepim stvarima koje donosi druženje bass ligaša na trećim poluvremenima i na vodi sa zelenim ribama, a s druge strane u zraku je neka neizvjesnost vezana za vode na kojima ćemo loviti u budućnosti. Svejedno, kad smo se skupili, atmosfera je bila odlična usprkos iznimno zahtjevnom ribolovu.

Težak ribolov nakon mrijesta

Da li zbog općenito čudne godine s vrlo visokim vodostajima ili “post spawn” funk perioda kada neposredno nakon mrijesta bassevi loše grizu, ribolov je bio iznimno težak. Ovaj vikend je bio pravi test mentalne snage i samopouzdanja u taktiku i odabranu tehniku. Kad nema grizeva, nema reference za prilagodbe stoga je mentalna snaga i odlučnost u provedbi zadanog plana vrlo bitna.

Za cijeli vikend je uhvaćeno samo tri limita (Pepač je naravno oba dana donio pet riba), bile su dvije ekipe bez upisa, a drugi dan je čak pet ekipa donijelo samo jednog malog keepera na vagu.

No, i težak ribolov ima svoje čari, jer si u igri do posljednjeg zabačaja i taktika je bila iznimno bila bitna jer su ribe bile ili jedva keeperi ili čonte! Riba od pola kile do kilu jednostavno nije bilo za vidjeti, dok su prošlu jesen takve ribe grizle bez problema i neke ekipe su mijenjale limit preko nekoliko puta. Velike ribe su uglavnom ulovljene “unutra” (dvije velike su uhvaćene i vani ), dok su manje ribe lovljene po “vani”. Međutim dobiti veliku ribu je bilo iznimno teško i ciljani ribolov velikih riba punchingom, žabom ili zavlačenjem “u škulje” je jedan veliki rizik u kojem ne samo da je jako teško dobiti griz, već je i izvući ribu u teškom zaklonu izazov i na kraju dana vrlo lako može rezultirati nulom na vagi. S druge strane jedna riba od 1,5 kg je teška kao i cijeli limit jedva keepera….

Go big or go home

Prvi dan je ipak “Go Big Or Go home” pristup odnio pobjedu i Sloga Orešje je kao već mnogo puta do sada dominirala ribolovom texasom u teškom zaklonu s dvije velike ribe + mali keeper. Druga Korana Karlovac i treća Odra Velika Gorica su također skupili po dvije odnosno jednu veliku ribu koje su nosile medalje.

Za primjer, Petnja i Piškor su prvi dan jedini imali limit malih riba i bili su – šesti i sedmi! Drugi dan je Piškor svojom ekspertizom ribolova neotežanim senkom opet donio pet riba, no ovaj puta je uz četiri male ribe tu bila i ČONTA od 2,17 kg i prvo mjesto je bilo tu. Navodno su tu veliku ribu vadili deset minuta iz “škulje” i bilo je preskakanja debala i svašta nešto. U svakom slučaju odlično odrađen vikend i “Pepač bu donio pet riba na vagu” se opet u teškim uvjetima pokazala istina…

No ŠRD Sloga Orešje Savage Gear je sa prvim i četvrtim mjestom (velika riba petnaest minuta prije kraja drugi dan) pobjednik vikenda i vodeća ekipa HLPG-a nakon nakon dva kola sa pet negativnih bodova. Piškor je drugi sa sedam, isto koliko ima Jezera Bedekovčina samo uz veću kilažu. Jezera su također odradili odličan vikend igrajući svoju igru ribolova “po vani”. Odra Velika Gorica je peta s 8. bodova.

Treće poluvrijeme je bilo vrhunsko, komarci i nisu bili tako strašni. Čak su nas posjetili predsjednik HŠRS-a gospodin Vladimir Sever i Igor Pavičić koji snimaju dokumentarce o ligama HŠRS-a. Lijepo! Jedva čekamo jesen i zadnja dva kola….

Reprezentacija za SP 2024.

Reprezentacija za SP 2024. u Italiji će biti izabrana kombinacijom bodova deset kola kombinirajući sezone 2022/2023.

Poredak 2023. nakon dva kola

1 Šrd Sloga Orešje – Savage Gear Croatia (Daniel Dalien VignjevićIvo Grgurić)- 5 bodova

2. ŠRD “Piškor” Zagreb (Josip Pecigoš Filip Pecigos) – 7 bodova (5,10 kg)

3. ŠRD “Jezera” Bedekovčina (Predrag MaslićMarijan Bojčuk) 7 bodova (4,32 kg)

4. ŠRU “Odra” Velika Gorica (Boris Jurkić Sven Jurkić) 8 bodova

5. Šrd Rak Rakitje (Ivan Čenan Krešo Šmit) – 9 bodova

6. KŠR Korana Karlovac (Vedran Pavlov Dalibor Vranic) 12 bodova

7. HES Sisak (Boris Leskovar @Robert Berger) 15 bodova

8. @Petnja Sibinj (Anđelko Jazo Jazvić) 16 bodova

9. ŠRD-a Dugo Selo-Rugvica (Robert Baricevic , Mladi) 17 bodova

10. @ŠRD Križevci @Stjepan Vučković, @Mladen Martinić) – 17,5 bodova

11. ŠRD ŠARAN Zaprešić ˙(Branimir BikićGoran Abramović Chelsea) 18,5 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)