Održan Rika Fest 2023. u Delnicama

Foto: HLS

Drugo izdanje Rika festa u Delnicama preraslo je iz lokalne u nacionalnu manifestaciju s međunarodnim sudjelovanjem. U subotu 26. kolovoza održano je natjecanje u oponašanju rike jelena i kuhanje lovačkih kotlića, a u nedjelju 27. kolovoza održana je 25. jubilarna smotra lovačkih rogista i lovačkih pjevačkih zborova te prezentacija lovnih pasmina pasa. Po izrazito vrućem vremenu okupio se popriličan broj gledatelja i zajedno s natjecateljima provelo lijep vikend kolovoza u Delnicama koje su obilovale gostoprimstvom.

Vikend promocije lovačke kulture u Delnicama-RIKA Fest i Smotra rogista

Manifestacije su održane u organizaciji Hrvatskog lovačkog saveza, lovačkog saveza Primorsko-goranske županije te grada Delnica i Primorsko-goranske županije. Na velikoj bini u centru Delnica održano je otvorenje na kojem su se okupljenima obratili Ivica Budor, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, Josip Malnar, predsjednik Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije, gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić te izaslanica župana Primorsko goranske županije dr. sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera. Otvorenju manifestacija nazočila je i dr. sc. Renata Ojurović, ravnateljica Uprave za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju te Dunja Đurinac iz Ministarstva poljoprivrede.

Nazočni su bili i dopredsjednici Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Halapir, Graciano Prekalj, Nediljko Dujić, Nevenko Jakopović i Mato Grgić, predsjednik LS-a Grada Zagreba Miljenko Kruc, dopredsjednici LS-a Primorsko-goranske županije, tajnik HLS-a Hrvoje Kukas i mnogobrojni predsjednici lovačkih udruga. Među uzvanicima bio je i general Mladen Markač te mnogi drugi. Na otvorenju je nastupio Zbor lovačkih rogista iz Pečuha koji su se odazvali na poziv Hrvatskog lovačkog svaeza.

Robert Gec najbolji u oponašanju rike jelena

U oponašanju rike jelena nastupilo je 13 domaćih natjecatelja te kao gost Marko Mavri iz Slovenije koji nosi titulu europskog prvaka i status instruktora. Natjecanje je održano u tri discipline koje su bodovali suci Tihomir Tondini , Dejan Švob, Marijan Mrle, Pavel Nared i Branimir Stankić. Žiri je bio u sastavu dr. sc. Boris Miklić, Mladen Mauhar i Bojan Marković. Nakon zbrajanja svih ocjena, prva trojica bila su ocijenjena s preko 40 bodova, titulu prvaka ponio je Robert Gec, član Lovačkog društva „Tetrijeb“ Delnice. Drugo mjesto s 43 boda osvojio je Alen Čop, član LD-a „Vidra“ Turke. Treće mjesto osvojio je s 42 boda Hrvoje Mavrinac, član LD-a „Tuhobić“ Krasica.

Prva trojica najboljih primila su bogate nagrade kako u opremi tako i novčane nagrade, a prvaku je pripala i nagrada Hrvatskog lovačkog saveza-lov na jelena običnog ali uz uvjet  za odsrjel – da ga prvak sam dozove kako je to rekao Ivica Budor, predsjednik HLS-a prilikom predaje nagrada pobjedniku. Robert Gec zahvalio se na način svojstven rikačima, iz školjke koju je koristio na natjecanju i uz zahvalu darovao novčanu nagradu koju je osvojio lovcima iz Slovenije koji su stradali u poplavi, a koji su mu, kako je sam rekao, puno pomogli i od kojih je jako puno naučio.

LD „Divokoza“ Brod na Kupi skuhalo najbolji lovački kotlić

U natjecanju u kuhanju lovačkog kotlića sudjelovala je 31 ekipa, a uz domaće ekipe u natjecanju su se okušale i jedna skipa iz LS-a Grada Zagreba te jedna iz LS-a Osječko-baranjske županije. Žiri koji je predvodio naš proslavljeni kuhar Tomislav Špiček uz Marinka Kauzlarića i Antona Petrinića nije ima nimalo lak zadatak. Iako nije bilo loših lovačkih gulaša nijanse su odredile prva tri mjesta, a nijansu više od ostalih žiriju su priuštili članovi Lovačke udruge „Divokoza“ Brod na Kupi. Za pobjedničku ekipu kuhali su Vladislav Klobučar, Miha Klobučar, Dalibor Šoštarić, Vinko Muhvić i Robert Abramović. Ekipa Lovačke udruge „Divokoza“ Brod na Kupi prvo mjesto osvojila je i prošle godine. Drugo mjesto osvojila je ekipa Lovačkog društva „Tetrijeb“ Gerovo. Treće mjesto osvojila je ekipa LD-a „Srndać“ Brod Moravice Osvajačima prva tri mjesta dodijeljene su vrijedne novčane nagrade kao i vrijedne nagrade u opremi te medalje.

Za potrebe manifestacije izdana je brošura uz koju je svaki natjecatelj koji je sudjelovao u dvodnevnom programu Rika festa primio i majicu s otisnutim prigodnim znakom za uspomenu na ovo događanje.

Srebrni jubilej lovačkih rogista i lovačkih pjevačkih zborova

Drugog dana Rika festa lovački program započeo je u 10 sati nastupima lovačkih rogista iz Hrvatske i susjednih zemalja, Slovenije i Mađarske. Nastupili su rogisti iz Lovačkog saveza Međimurske županije, rogisti iz Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije, rogisti Lovačkog saveza grada Zagreba, Hubertovi rogisti iz Lovačkog saveza Krapinsko-zagorske županije, Notranjski rogisti iz Cerknice iz Slovenije, Lovački zbor rogista iz Pečuha iz Mađarske i Mješoviti lovački pjevački zbor “Matko Laginja” iz Klane. Na koncert su pristigli i predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor, dopredsjednik HLS-a Graciano Prekalj, tajnik HLS-a Hrvoje Kukas, predsjednik Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije Josip Malnar te gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić.

Nakon smotre rogista posjetitelje Rika festa zabavila je i revija lovačkih pasa. Lovno kinološki suci u sastavu: Adriana Radočaj, Alen Štimac, Miroslav Grgurić, Dragan Kovačević i Matea Horvat donijeli su odluku o najboljim lovačkim psima. Treće mjesto pripalo je vlasniku Dini Horvatu i njemačkom lovnom terijeru, drugo mjesto vlasniku istarskog goniča Milanu Čopu i prvo mjesto pripalo je hanoveranskom krvosljedniku i vlasniku Deanu Gržaniću.

Izvor: Hrvatski lovački savez

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)