Pridružite se monitoringu sova ušara

S početkom godine započinju i različite volonterske akcije, a među prvima je na redu monitoring velike ušare (Bubo bubo), navodi Udruga Biom.

Velika ušara najveća je europska sova čiji raspon krila doseže i do 170 cm. U Hrvatskoj, gdje je 2022. godine proglašena Pticom godine, uglavnom nastanjuje priobalna i gorska područja, a njezino stanište uključuje strme stijene i otvorena područja. Gnijezdi se na teško dostupnim liticama, špiljama i kamenolomima. Aktivna je u sumrak i noću zbog čega ju je teže vidjeti, ali se može lako čuti.

Monitoring na području cijele Hrvatske

Monitoring se provodi na području cijele Hrvatske tijekom veljače i ožujka jer se u tim mjesecima parovi ušara nalaze u blizini gnijezda.

Volonteri će imati priliku za edukaciju i potom će prikupljati podatke o rasprostranjenosti i gniježđenju ove vrste. Tako volonteri doprinose njenoj kvalitetnijoj zaštiti. Prošle je godine kroz ovu volontersku akciju obiđeno 97 lokaliteta te je zahvaljujući toj aktivnosti potvrđeno gniježđenje 52 para.

“Citizen science” – građanska znanost

Volonterski monitoring sova ušara ubraja se u kategoriju građanske znanosti (eng. citizen science) i jedna je od rijetkih takvih aktivnosti u Hrvatskoj kojom su prikupljeni podaci za znanstveni rad. Konkretno, u Larusu, znanstvenom časopisu Zavoda za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti objavljen je koncem 2022. izvorni znanstveni članak „Petogodišnje istraživanje (2018 – 2022) ušare Bubo bubo u Hrvatskoj – Rekolonizacija i procjena brojnosti ušare u nizinskoj Hrvatskoj“, koji potpisuju Biljana Ječmenica, koordinatorica i začetnica projekta, Petra Čulig, Luka Meštrović, Ivan Budinski i Vedran Lucić.

Ovo istraživanje pokazalo je da se ušara ponovno gnijezdi u nizinskom dijelu Hrvatske gdje su važnu ulogu imali bolja zakonska zaštita i smanjen progon, a repopulacija je vjerojatno bila moguća zbog snažnih populacija u mediteranskom dijelu Hrvatske i Slovenije.

Prema rezultatima istraživanja, procijenjena veličina populacija u nizinskom dijelu je 32 do 45 parova, dok za Primorje i Gorski kotar nije bilo moguće procijeniti veličinu populacije zbog nedovoljno istraženog područja.

Edukativni sastanak

Pozivamo sve zainteresirane da se pridruže edukativnom sastanku pri čemu će naučiti više o velikoj ušari, jednostavnoj metodologiji istraživanja i kako se samostalno uključiti u potragu za pjevom mužjaka ušare.

Edukativni sastanak će se provesti 2. veljače 2024. od 18 h u Biomovom uredu u Zagrebu (uživo i online – Meeting ID: 820 6854 8485) te sredinom veljače u Buzetu, nakon čega će se nastaviti tradicionalno zajedničko obilaženje lokaliteta u okolici kako bi se pokrilo područje sjeverne Istre i približila metodologija novim volonterima na praktičan način.

Naravno, poziv se odnosi i na iskusne volontere koji su već sudjelovali u monitoringu jer će se od ove godine uložiti dodatan napor kako bi se prikupili podaci o uspješnosti gniježđenja, a iskusnim volonterima će biti ponuđene njihove dosadašnje lokacije.

Izvor: BIOM

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)