Predavanjem o čaglju nastavljen 2. Memorijal Matija Capan

Predsjednik LD Klek Ogulin – Elvis Vučić Belin

Predavanjem “Čagalj – inteligentni predator ili štetočina?” nastavljen je 2. Memorijal “Matija Capan”. Predavanje je održano u u subotu, 4. svibnja 2024. godine, u 19,00 sati u konferencijskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Ogulin, a predavač je bio predsjednik LD Klek iz Ogulina, Elvis Vučić – Belin.

Čagalj i nije takav “bauk” kakvim ga se često prikazuje

Tijekom iznimno zanimljivog predavanja prisutni su mogli doznati općenite informacije o biologiji vrste, ali i niz zanimljivih činjenica o samom čaglju, načinu života i ponašanju. Također, dio predavanja posvećen je prisutnosti čaglja na ogulinskom području i njegovoj brojnosti te kretanju.

Mogli smo tako saznati da mu je jedini prirodni neprijatelj na našem području vuk, kako svojom prisutnošću istiskuje lisicu i kako i nije takav “bauk” kakvim ga se često prikazuje.

Nakon formalnog dijela uslijedila je rasprava i niz pitanja okupljenih. Tako smo mogli saznati da ga u blizinu naselja najčešće privlači upravo otpad iz kućanstva, klaonički ostaci preostali nakon obrade pilića, janjadi i slično. Unatoč još uvijek svima novom i često ljudskom uhu neugodnom glasanju, za stanovništvo nema bojazni od eventualnih napada ili šteta.

Prilagodljiva vrsta koja je i kod nas pronašla dom

Jednostavno, riječ je o vrlo prilagodljivoj životinji koja je i na našim područjima pronašla dom. Svoju funkciju “čistača” u prirodi i lovištu vrši izvanredno i više nam nije novost nego vrsta s kojom ćemo se morati naučiti živjeti i međusobno uvažavati.

Još jednom, zahvala predsjedniku Lovačkog društva Klek iz Ogulina Elvisu Vučiću na iznimno zanimljivom predavanju. Prisutni su imali prilike vidjeti i dermopreparat čaglja i uvjeriti se kako u prirodi izgleda i koje je veličine.

Memorijal se nastavlja natjecanjem u lovu pastrve umjetnim mamcima za kadete ŠRD Ogulin u nedjelju, 12. svibnja 2024. godine na rijeci Dobri u Puškarićima. Vidimo se!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)