Jesen stiže štuko moja!

Početkom jeseni, u iščekivanju prvih mrazeva, mnogi ribolovci ciljano kreću u ribolov jednog od najzanimljivijih predatora naših voda. Naravno riječ je o štuki! Iako se lovi gotovo cijele godine (lovostaj od 1. veljače do 31. ožujka), jesen i hladniji dani idealni su za nadmudrivanje s kapitalnom štukom. Pastrva je u lovostaju od 1. listopada i manji i osjetljiviji štapovi zamjenjuju se jačom opremom, a ljetna obuća i odjeća onom malo “toplijom”.

U ovo doba godine uspješno se lovi tijekom cijelog dana, ali iz osobnog iskustva, najbolji su rezultati u jutro i predvečerja. Često je oblačno i vjetrovito vrijeme okidač za ribolov iz snova, a jutarnji mraz pravi poziv za ribolov. Iako vjetar može biti vrlo neugodan za ribiča zbog temperatura u ovo doba godine, sjetimo se one stare ribičke izreke: “Bez vjetra nema preko metra” – i zabacimo još koji put!

Početkom jeseni štuke se već počinju spremati za zimu i puniti rezervu masnih naslaga. Često dolaze u pliće dijelove i u blizinu obale hraneći se, ali i u potrazi dobrog mjesta za mrijest.

Iako nema pravila, u većini slučajeva štuku nećemo naći na potpuno otvorenom terenu, nego uglavnom u nekoj zasjedi – iza grane, trske, panja ili slične prepreke u vodi. Treba imati na umu da zbog gotovo 700 oštrih zuba okrenutih prema ždrijelu ribolov bez korištenja sajlice ili nekog drugog otpornog predveza nije moguć. Kapitalne štuke često pregrizu i sajlicu jer prilikom napada štuka (najčešće) hvata plijen sa boka i glavom ga okreće naprijed, a tek onda guta. Česte su situacije da varalicu ili mamac proguta vrlo duboko ili da se prilikom borbe omota oko predveza. Zbog toga se desi da i sajle od 15 cm nisu dovoljne i poželjno je koristiti predveze duže i od 30cm.

Na koji način loviti? Svatko ima svoje favorite. Neki preferiraju lov umjetnim mamcima i varalicama, drugi prirodnim. Ribolovna industrija i tehnike toliko su napredovali da uistinu svatko može odabrati i pronaći ono što mu najviše odgovara. Najgore je sjediti za računalom i “loviti ribe”. Treba krenuti na vodu! 🙂

Prava sezona lova na štuku tek počinje i zato se toplo obucite, kutije sa varalicama u džepove, štapove u ruke i na vodu. Za kapitalnu štuku potrebno je strpljenje, znanje i puno, puno izlazaka na vodu. Zato krenimo – i naravno, puštajmo ribe!

Izvor: Ogulin.eu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.