Umjetni riblji greben u Valunskom zaljevu – izrađen i video materijal

Umjetni riblji greben (foto: Primorsko-goranska županija)

U suradnji s Prirodoslovnim muzejom Rijeka i Županijskom lučkom upravom Cres prošlog je tjedna provedeno podvodno snimanje potopljenog umjetnog ribljeg grebena u Valunskom zaljevu.

Snimanje podvodnom ronilicom

Podvodnom ronilicom upravljao je Marin Kirinčić iz Prirodoslovnog muzeja, a iz Primorsko-goranske županije nazočile su Iris Bruketa i Karmen Štimac. Istovremeno, u Rijeci se snimao i tematski prilog za HRT-ovu emisiju „More“ u kojemu će se koristiti snimljeni materijal, a u emisiji su gostovali zamjenica župana Marina Medarić i resorni pročelnik Mladen Brajan.

Očuvanje podmorskog života

Podsjetimo, umjetni greben postavljen je na otoku Cresu, u uvali Sveti Petar u blizini Valuna početkom listopada prošle godine u sklopu provedbe projekta „Adri.SmArtFish“. Osmišljen je radi očuvanja podmorskog života te s ciljem širenja aktivnosti vezanih za podmorje kao korak za očuvanje sve više ugroženih resursa ribe, školjkaša i ostalih morskih organizama.

Postavljeni greben sastoji se od osam elemenata izrađenih na kopnu i zatim u skupini položenih na morsko dno. Nakon što je greben postavljen provodi se monitoring od strane stručnjaka za podvodne znanosti iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita. Pratit će se koji organizmi i koje vrste ribe će nastanjivati greben čime će se doći do odgovora na pitanja o pojavi nekih novih vrsta.

Izvor: Primorsko-goranska županija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)