Prije nego kupite fotoaparat, morate znati što želite

Photo by Christian Wiediger

Dobri i kvalitetni fotoaparati mogu biti relativno skupa investicija, osobito ako ne znate ni što točno tražite. Provedite neko vrijeme istražujući tržište i upoznajući se s osnovnim vrstama kako biste znali što vam je sve na raspolaganju.

U današnje je vrijeme fotografija dostupnija nego ikada prije. Što zahvaljujući širokoj paleti fotoaparata, što pametnih telefona koji također imaju mogućnost stvaranja slika. Međutim, svatko tko se bavi fotografijom, bilo kao početnik, bilo kao profesionalac, zasigurno će si priuštiti jedinstveni fotoaparat. No, činjenica je da na tržištu postoji jako puno modela koji se međusobno razlikuju, tako da je ponekad prava muka spoznati koji bi vam model najbolje odgovarao. Zato smo mi tu da vam pomognemo. U nastavku teksta donosimo vam nekoliko najvažnijih pitanja na koja trebate pronaći odgovore koji će vas „odvesti do pravog fotoaparata“ za vas.

1. Kojom se vrstom fotografije planirate baviti?

Prije nego što potrošite vrijeme uzalud pretražujući razne modele fotoaparata, savjetujemo vam da najprije razmislite o tome kojom se vrstom fotografije namjeravati baviti. Ako želite fotografirati samo za svoju dušu, odlučite se za osnovni, jeftiniji model. Ako se želite profesionalno baviti fotografijom i otvoriti fotografski studio, onda vam je potreban kvalitetan fotoaparat s više različitih mogućnosti. Osim toga, odgovorite si na sljedeća pitanja:

  • Hoćete li fotografirati na otvorenom ili u zatvorenom prostoru?
  • Koja vas vrsta fotografije zanima: portreti, ulična fotografija, makrofotografija i sl.?
  • Igra li vam ulogu vrijeme trajanja baterije?
 2. Koliki je vaš budžet?

Na tržištu je dostupna bogata ponuda fotoaparata koji se cjenovno razlikuju. Možda će vaš idealni fotoaparat koštati tek nekoliko stotina kuna, dok ćete za one vrhunske i profesionalne potrošiti malo više. Prije nego što se upustite u kupovinu, odredite svoj budžet kako biste znali koji cjenovni rang pretraživati.

3. Jeste li se upoznali s raznim vrstama fotoaparata?

Kad istražujete tržište s fotoaparatima, bilo dobro kad biste izdvojili malo vremena i upoznali se sa svim vrstama. To će vam uvelike pomoći da suzite izbor najboljih modela i odaberete onaj koji vam u potpunosti odgovara. Neke osnovne potkategorije fotoaparata su kompaktni fotoaparati s izmjenjivim objektivima, analogni fotoaparati (Fujifilm, Polaroid, Canon…), digitalni fotoaparati i tako dalje.

4. Želite li ručno postavljati kameru fotoaparata?

Kada je u pitanju fotografiranje, mnogi ljudi vole da su stvari što jednostavnije. Samo da kliknu na okidač i to je to. Međutim, ako želite unaprijediti svoje vještine fotografiranja, upoznajte se s ručnim postavljanjem postavki kamere fotoaparata. Kod nekih modela imate manje, dok kod drugih imate puno više mogućnosti.

5. Igra li ulogu veličina fotoaparata i dodatna oprema?

Veličina fotoaparata u većini slučajeva igra važnu ulogu. Uzmite u obzir dimenzije, težinu, ali i količinu dodatne opreme koju ćete nerijetko morati nositi sa sobom. Osim toga, neki fotoaparati mogu izdržati niske temperature, korištenje na prašnjavom okruženju ili pod vodom. Što je s rasvjetom i stativom? Je li vam i to  potrebno? Da biste snimili najbolje fotografije većinu opreme ćete uvijek trebati imati uza se.

Prije nego što se odlučite za kupnju fotoaparata, najprije morate znati što želite, kako biste znali što tražiti i na što sve treba obratiti pozornost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)