Gospodarenje ribolovnim vodama – dragocjen izvor podataka

Da ne ispadne da stalno prigovaramo na račun matičnog saveza, ovaj put ukazujemo na jednu iznimno pozitivnu stvar. Iako se sve više odvikavamo od čitanja knjiga, na web stranicama HŠRS-a možemo pronaći knjigu Gospodarenje ribolovnim vodama autora dr. sc. Josipa Popovića.

Drugo, dopunjeno izdanje

Riječ je o drugom, dopunjenom i izmijenjenom izdanju. Kako i mr. sc. Zlatko Homen u uvodu navodi, knjiga će poslužiti kao dragocjen izvor podataka i usmjeriti pozornost čitatelja na potrebu zaštite riba, pokazati osnove za izradu planova upravljanja ribolovnim vodama i unaprijediti stručno upravljanje ribljim fondom. Sadržaj ove knjige može biti glavna literatura osobama koje će polagati stručni ispit za upravljanje ribljim fondom ribolovne zone. Osim toga, knjiga je priređena i za sve čitatelje koji žele pobliže i pomnije upoznati biologiju i ekologiju kopnenih voda, s naglaskom na ihtiologiju i gospodarenje ribolovnim vodama.

Tri sadržajna dijela knjige

“Knjiga se s obzirom na sadržaj može koncepcijski podijeliti u tri dijela. U prvom dijelu obrađuju se fizičko-kemijske značajke voda, značajke biotopa i biocenoza u ribolovnim vodama. Drugi dio obrađuje tehničko-tehnološke mjere za održavanje ribolovnih voda na prirodnoj razini, a u funkciji obavljanja rekreacijskog ribolova. Treći dio knjige obrađuje moguće uzroke uginuća riba, postupanje u tim situacijama te procjenu veličine pomora i način procjene učinjene štete na ribolovnoj vodi.

Posebno je vrijedno u knjizi što je autor sve što se moglo oprimjeriti izračunom i egzaktno prikazao. Time je materija ove knjige približena korisniku, dobila je praktičnu vrijednost i postala svrsishodna za sve koji ju mogu i žele koristiti. Konačno, ova knjiga logičan je rezultat bogate i raznolike stručno-znanstvene karijere autora, koja će pomoći ribičima u gospodarenju ribolovnim vodama, nekim dijelovima pomoći slatkovodnim uzgajivačima riba, kao i studentima prirodnih studija.” – napisao je jedan od recezenata knjige, prof. dr. sc. Zdravko Petrinec (Zavod za biologiju i patologiju riba i pčela, Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet).

Širok i znanstveno-popularan pristup

“Širok i znanstveno-popularan pristup u pisanju ove knjige koristit će velikom krugu čitatelja, kako ribičima u sportsko-ribolovnim društvima, tako i kao praktična nadopuna studentima agronomskih, prirodoslovnih i veterinarskih studija te svim zaljubljenicima u slatke vode, riblji svijet i prirodu.” – dr. sc. Tomislav Treer, prof. emer. (Zavod za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet)

Više od 200 stranica koje ne treba zaobići

Uglavnom, da ne duljimo previše, na stranicama HŠRS-a možete pronaći ovu knjigu i preuzeti je na ovoj POVEZNICI. U više od 200 stranica svatko od zaljubljenika u vode, ribe i prirodu pronaći će nešto za sebe. U svakom slučaju, hvalevrijedna publikacija koju ne bismo trebali zaobići. Osobito u ovim zimskim danima kada uglavnom imamo malo više vremena za čitanje…

Bistro!

ribo-lov.com izrada web stranica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)