Ribolov šarana u kasnu jesen

Iako većina ribolovaca odustaje od šaranskog ribolova kada krenu prvi mrazevi i voda postane prilično hladna, ribolov u kasnu jesen može biti itekako zanimljiv. Ovaj vid ribolova, uz sve otegotne okolnosti, ipak ima svoje draži. Dugogodišnja zapažanja i iskustvo također su dobrodošli jer se znakovi na vodi godinama pamte i primjenjuju u ovom dijelu ekstremne sezone koja je meni osobno najdraža.

U ovim vremenskim uvjetima nikad ne znate točno gdje se šaran nalazi, osobito ako je riječ o velikim jezerima. Dani koji su topliji od prosjeka donijeti će u 90% slučajeva lijepe ulove. Naravno, potrebno je odabrati dobru poziciju i dobre mamce. Ukoliko dobro poznajete vodu i često lovite na istoj, moguće je održavati i naviknuti ribu da posjećuje određenu lokaciju koju prihranjujete duže vremena. Ova metoda je izuzetno učinkovita ukoliko krenete sa prihranom od kraja ljeta (početka jeseni). Jednako tako, ima i svoje mane.

Danas postoje boile koje su posebno pripravljene za hladni dio godine i kupovinom istih možete biti sigurni da imate pravi mamac i ne morate razmišljati o konačnom ishodu. Prepolovljene boile su u ovo doba godine itekako zanimljive jer intenzivnije puštaju signale, a ujedno su i manji zalogaj za šarana. Zimi i u kasnu jesen je poželjno koristiti nešto manje mamce – boile do 14mm. Na taj način možemo sa manjom količinom hrane dobro zasuti hranilište i dati jak signal ribi.

Pribor je poželjno da bude što lakši, tj. tanji najloni, manje udice i sl. Šaran u ovo doba godine uzima izuzetno oprezno i usporeno te svaka mala greškica može značiti gubitak kapitalne ribe. Ribolov u kasnu jesen zahtijeva balansirane i izdignute (pop up) montaže jer na većini voda lišće pada u istu i još nije istrunulo. Ukoliko vaš sistem padne u vodu i udica se zakači za neki list, uglavnom je riba izgubljena. Udica mora biti slobodna i brzo naći put do usta šarana. Voda je u većini slučajeva bistra pa i o tome treba voditi računa. Vaš sistem mora biti besprijekoran i dobro kamufliran. U ovakvim uvjetima se svaka greška skupo plaća i ne dozvolite si da zbog malo nemarnosti izgubite potez i ribu života.

Neke od svojih najvećih ulova ostvario sam upravo u kasnu jesen. Niže temperature ne znače nužno nešto negativno. Nema komaraca i nesnosnih ljetnih vrućina. istina, riba je slabije aktivna, ali upravo zato i svaki potez još više veseli!

Bistro!

Dril šarana 23+ i njegovo puštanje:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.