Je li potres probudio medvjede iz zimskog sna?

Potres koji je ovih dana pogodio Banovinu i sisački kraj osjetio se i nekoliko stotina kilometara dalje. Osim ljudskih žrtava i razornog učinka na građevine, poznato je da utječe i na životinjski svijet. Sve je više znanstvenih studija koje potvrđuju drevna svjedočanstva kako životinje uistinu mogu naslutiti pojavu potresa. Nekoliko minuta ili sekundi prije potresa javljaju u blizini epicentra elektromagnetski impulsi koje životinje mogu osjetiti i promijeniti ponašanje. Također, vjerojatno ne mogu ostati ravnodušne niti na sam učinak potresa i “trešnju”.

Dosad neviđena pojava

Neobično ponašanje životinja uočio je i lovočuvar Vinko Dujmić. U ovo doba godine u lovištu Dobra u srcu Gorskog kotara snijeg je uobičajena pojava i temperature se rijetko kreću iznad ništice. Lovište je smješteno između Ogulina i Vrbovskog, a u reljefu dominiraju brežuljci i brda od 400 do 500 m.n.v. Međutim, kroz svakodnevne obilaske lovišta uobičajeno je dosad nezabilježeno ponašanje divljači, a osobito medvjeda.

Kako nam sam Vinko Dujmić govori, u ovom lovištu medvjedi su u hibernaciji već od prosinca i do proljeća su u brlogu te nisu prisutni u lovištu. Znalo se dogoditi da pokoja jedinka i u ovo doba godine luta lovištem, ali to su bile rijetke pojave. Uglavnom je bila riječ o bolesnim jedinkama ili starijim odbijancima, no dešavalo se da se jedna takva jedinka pojavi na nekoliko tisuća hektara.

Može li potres biti uzrok neuobičajenog ponašanja medvjeda?

Tako je bilo i ove godine. Od sredine prosinca medvjedi se nisu pojavljivali niti na hranilištima niti na njihovim redovitim rutama. Međutim, nakon nedavnog potresa, govori Vinko, dogodilo se nešto što nije doživio u posljednjih 20ak godina na ovim područjima.

Za vrijeme svakog obilaska, kod svake čeke, redovito su se počeli pojavljivati medvjedi. Nekad po jedan, a nekad i nekoliko. Temperature su ispod nule, snijeg pada, ali medvjedi su izašli iz brloga. U ovo doba godine trebali bi biti u višim dijelovima Bijelih i Samarskih stijena i Mirkovice – gdje obično u brlozima provode zimu.

Jedini zaključak koji se nameće jest da je potres uzrokovao i ovo neuobičajeno ponašanje medvjeđe populacije. Prenosi li krš u tolikoj mjeri vibracije koje su ponukale medvjede da napuste brloge, ne možemo sa sigurnošću reći. Struka se još nije oglasila i ne bi bilo loše čuti mišljenje onih koji se na višim razinama bave proučavanjem velikih zvijeri.

Do tada, ne preostaje nam ništa drugo nego uživati u fotografijama medvjeda koje nam je poslao Vinko Dujmić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.