Video: Jezera Savica zimi

Ne tako davno, na jednom mjestu je napisano nekoliko rečenica koje na najbolji način opisuju jezera Savica:

Ako je Medvednica Zagrebu udah, pluća grada, tržnica trbuh, onda se usudim reći da su jezera Savica jedno malo srce koje kuca održavajući grad živim u svoj njegovoj prirodnoj ljepoti…

ŠRD Pešćenica – vrijedni gospodari!

Jezerima, njih 12, gospodari ŠRD Pešćenica. Jezera imaju zanimljiva imena: Ušće (dubina do 5m), Veliko jezero (dubina do 7m), Mazutara, Mala graba, Žuta graba, Lopočara, Vrbova (dubina do 6m), Plavac (dubina do 8m), Ciganska, Hawai (dubina do 3m), Potkova (dubina do 5m) i Stara Savica.

Na stranicama ŠRD Pešćenica možemo doznati da društvo organizira i školu malih ribiča pod nazivom Bolje da me pikne udica nego iglica u kojoj je posebno naglašen ekološki pristup ljepotama grada koje je potrebno sačuvati. Kroz ovu školu je prošlo već gotovo 1000 djece iz zagrebačkih osmoškolki.

Jezera Savica, oaza mira u Zagrebu

Društvo pokriva, uz Savu, i jezera Savica koje je Gradska skupština ’91. godine u lipnju proglasila spomenikom prirode. Jezera kao zaštićeni krajolik postaju rezervat ptica, riba i drugih vodenih životinja te okolnog raslinja.

Na nedavnom međunarodnom simpoziju u Zagrebu arhitekti Europe su istaknuli da grad Zagreb ima četri atraktivna mjesta koja bi svatko trebao vidjeti a to su: Maksimir, zagrebačka gora (Sljeme), Jarun i jezera Savica.

Briga o ekologiji

Članovi ribolovnog društva brinu se o ekološkoj slici jezera i prirodnom skladu flore i faune poribljavanjem i čišćenjem puteva.

Najveći problem društva je zagađenje jezera od strane nesavjesnih građana koji odbacuju krupni otpad na području rezervata. (www.srd-pescenica.hr)

Zimski zapisi sa Savice – Davor Karaula

Zahvaljujući brojnim zaljubljenicima u prirodu i ribolov, ne oskudijevamo forografijama i videozapisima sa Savice. Jedan od njih je i Davor Karaula koji na svom Facebook profilu nerijetko prenosi ugođaj sa Savice koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Zahvaljujući Davoru, prenosimo vam i video koji dočarava svu ljepoti zimskog ribolova na Savici. Gledajte i uživajte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.