Pojilišta za divljač – prioritet u ljetno doba godine

Ljetno doba godine s visokim temperaturama je pred nama. I ovih se dana živa u termometru podizala i preko 35 stupnjeva na pojedinim mjestima. Pojilišta za divljač i briga o njima lovcima trebaju biti prioritet dok se vremenske prilike ne promijene. Osobito u Dalmaciji, priobalju i otocima te u krškim brdsko-planinskim područjima.

Oborine su vrlo rijetke u ovo doba godine i brojni potočići, izvori i lokve presušuju. Vrlo je bitno obilaziti i redovito kontrolirati stanje na pojilištima te ih po potrebi nadopunjavati. Ukoliko divljač nema dovoljno vode na raspolaganju česte su migracije u potrazi za povoljnijim staništem.

Uređenje pojilišta

Pojilišta treba smjestiti i urediti na način da životinje ne troše previše vremena za podmirenje potreba za vodom i da tako ne skraćuju vrijeme napasivanja. Po mogućnosti na mjestima gdje se prirodno skuplja voda nakon kiša i u zasjeni i hladovini kako se ne bi dodatno zagrijavala.

Poželjno je da pojilišta budu dostupna za vozila kako bi se po potrebi mogla nesmetano nadopunjavati vodom. Obale pojilišta trebale bi biti blago ukošene i neravne kako bi divljač lakše došla do vode, a da se pritom ne posklizne i padne. Redovito čišćenje od izmeta, lišća i ostalih nečistoća također je poželjno.

Uz solišta, o kojima smo i ranije pisali, briga o pojilištima također je iznimno bitna kako “uzgoj i zaštita divljači” ne bi ostala samo fraza, nego i uistinu redovita praksa u našim lovištima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *