Kajak – način ribolova koji je sve popularniji u svijetu

Kajaci i kajakarenje postaju sve popularniji i zanimljiviji. Ne samo turistima nego i ribičima svih profila. Razloga je mnogo. Od širokih mogućnosti koje kajak pružaja, slobode i relativno laganog transporta do entuzijasta koji u zadnje vrijeme svojim ulovima, tekstovima i video materijalima bude zanimanje za ovakav način ribolova.

Jedan od njih je i osnivač International fishing channela kojeg možete pratiti na Facebook profilu Ivan IFC. Osim na Facebooku, možete ga pratiti i na Instagramu, ali i putem Youtube kanala. Njegova aktivnost i promocija ribolova iz kajaka bili su razlog razgovora koji vam u nastavku prenosimo:

Za početak, možeš li nam reći nešto više o sebi, ribolovnim počecima i tehnikama kojima se služiš?

Prije svega, želim pozdraviti vas urednike, ali i sve čitatelje portala RiboLov. Da skratim priču o sebi, zaposlen sam i oženjen. I sad možemo prijeći na ribolov. Moji ribolovni počeci su bili kad sam imao 7godina i traju već 25godina. Bilo je to vrijeme kada je ribe bilo u izobilju, a ja sam tada znao jako malo. Gotovo ništa. Sve je počelo tako što me ribolovom zarazio moj otac koji trenutno ne lovi, ali se svakim danom sve teže odupire onom osjećaju kad zazuji rola i sve oko tebe postane nebitno.

Kod mene je sve krenulo sa ribolovom pastrva, što i danas prakticiram, ako nisam u morskom ribolovu. Prva moja tehnika bila je spinanje, tada ne toliko raznolikim voblerima I varalicama. Sjećam se kao da je bilo jučer. Bezvremenskog Rapalinog Countdowna i par meppsova koje sam krio u kutiji od šibica. Bilo je tada lijepih ulova koji su danas sve rijeđi, a ako se nastavi slijed čuvanja naših rijeka kao do sada, takvi ulovi će, na žalost, postati samo plod mašte. Jedino što bi se moglo još reći o mojim počecima jest da mi je žao sto nisam još vise vremena posvetio ribolovu. Pogotovo što nisam znao jako puno stvari koje znam danas.

Zašto bas kajak? Kako si došao na tu ideju?

Kako sam se jedan dobar period svog života bazirao na ribolov i proučavanje brancina, vidio sam da mi treba neko plovilo jako plitkog gaza, gotovo nečujno, a opet jako stabilno i sigurno u slučaju ulova neke veće ribe. Tu sam srecu imao prije nekoliko mjeseci. Nakon takve ideje slijedilo je ono što danas gotovo svi ribolovci prakticiraju, a to je istraživanje po društvenim mrežama te svim ostalim platformama digitalnog svijeta. Izbor sam sveo na kajak, obavezno sa pedalama, jer ipak su nam slobodne ruke najvažnije u ribolovu.

Koje su osnovne razlike ribolova iz kajaka i običnog ribolova?

Kao sto sam već naveo, moj početak ribolova iz kajaka bio je ribolov brancina gdje sam, naravno s kajakom, ostvario sigurno deseterostruko uspješniji ulov. Većina ribolovaca na moru zna kako je brancin jako lukava riba, pogotovo ljeti. Lovim ga na mjestima gdje je nemogucće pristupiti sa obale ili brodom. Pronalazim ga u doslovno 30ak cm dubine gdje svaki šum ili krivi pokret rezultira sa gubitkom griza koji se neće tako lako ponoviti. U navedenom slučaju ribolova brancina velika prednost kajaka je ta što su vam dostupna gotovo sva mjesta. Meni osobno najdraža je prednost što sam brz (max 5.5 mph) i jako tih, gotovo nečujan.

Isto tako, uz sve navedeno moram naglasiti koliko je iz kajaka lakši prihvat ulovljene ribe. U ribolovu sa obale prihvat vam može dodatno otežati sklizak i blatnjav pristup, raslinje, potopljeno granje itd. Iz kajaka je sve što trebate učiniti samo dovući ribu do površine vode. Tehnike koje možete koristiti u ribolovu iz kajaka su spin, panula umjetnim i živim mamcem, jig, vertical jig te mnoge druge. Osobno preferiram jig, panulu te metodu za koju bi volio da je svatko doživi makar jednom u životu, a to je spinanje površincima iz kajaka. Ne mogu sa sigurnošću potvrditi, ali mislim da vas riba na taj nacin uopće ne registrira kao prijetnju. Na ovaj se način nerijetko događaju ulovi unutar metra od kajaka.

Koja riječ o opremi za ribolov iz kajaka, cijene i neki rangovi za početnike pa nadalje…

Mislim da svaki početnik mora izbjegavati kupnju svoje prve ribolovne opreme u trgovinama mješovite robe. Ako ste se odlučili rekreativno ili profesionalno baviti ribolovom, najbolje je da svoju prvu opremu kupite u specijaliziranim trgovinama za ribolov. Ponuda je raznolika i dostupna za svačiji džep. Na primjer, ne tako loš početnički spinerski stap i rolu možete kupiti za cca 800 do 1000 kn koji vam uz malo pažnje mogu trajati i nekoliko godina. Isto tako je širok cjenovni rang kajaka za ribolov. Možete kupiti kajak od nekih par tisuća kuna do vrtoglavih 50 tisuća kuna ili čak i vise. Sve ovisi o dodatnoj opremi koju želite imati.

Kod odabira kajaka nikome ne bih preporučio kupnju neprofesionalnog ili poluprofesionalnog kajaka jer ipak, danas sutra u nekoj ozbiljnijoj vremenskoj situaciji, većem ulovu ili na opasnijem terenu, vaša sigurnost, pa cak i vaš život mogu ovisiti o kvaliteti kajaka. Profesionalni kajaci na prvi dojam izgledaju skupi, ali kada uzmete u obzir da taj kajak može služiti za ribolov, izlete, iznajmljivanje i turističke ture, kako vama tako i vašoj obitelji ili prijateljima te kad uzmete u obzir činjenicu da ta kvaliteta čuva i vaš život, (i to duži niz godina) onda i nisu tako skupi.

Ja osobno posjedujem dva Hobie Outback kajaka i prezadovoljan sam sa njihovom kvalitetom, stabilnošću, a pogotovo što pružaju mogućnost ugradnje dodatne opreme kao što je fish finder, minnkota te mnoge druge. Hobie je definitivno najkvalitetniji kajak koji trenutno nudi svjetsko tržiste. Kad smo se već dotakli teme o opremi za ribolov, a pogotovo cijeni opreme, ovim putem bih se zahvalio svom sponzoru Maguro koji mi je nesebično izašao u susret oko početka stvaranja Youtube kanala International fishing channel.Loviš li samo na moru ili i na rijekama i jezerima te koje su razlike?

Trenutno ribolov kajakom prakticiram samo na moru, ali uskoro će se loviti predatori i na nekim jezerima u Hrvatskoj. To ćete imati prilike vidjeti i na našem Youtube kanalu, pa se ovim putem preporučujemo svim ribolovnim društvima koji gospodare jezerom i ribljim vrstama o kojima bi se mogao snimiti kvalitetan video te je dozvoljen ribolov iz kajaka, da nam se jave na nas e-mail. Cijela zamisao Youtube kanala je bila za početak proputovati, obići, upoznati i loviti na vecćini hrvatskih rijeka, jezera i otoka. Nažalost, cijela situacija sa pandemijom korona virusa je cijelu tu zamisao odgodila na neko, nadam se, kraće vrijeme.

Koje su ti omiljene tehnike i lokacije u ribolovu s kajaka?

Kako sam već ranije naveo, među omiljenim tehnikama su mi spin, jig i panula, a na svu moju sreću i vašu žalost, najdraže lokacije vam ipak ovog puta ne mogu otkriti. Neke od dražih lokacija, ali ne i omiljene su mi Bilice – Šibenski kanal, Rogoznica i Tisno. Ove sam pozicije nesebično snimio i podijelio sa svim ribolovcima putem Facebooka I Youtube kanala. Kroz nadolazeća videa ćemo otkrivati još ribolovnih pozicija i tehnika sa kojim lovim na tim mjestima.

Ribolov brancina Šibenik – Bilice

Koje su opasnosti prilikom ribolova i jesi li imao neugodnih iskustava, nesreća i slično?

Prilikom ribolova iz kajaka najveću opasnost predstavljaju vrijeme te ostali sudionici pomorskog prometa. Jako veliku ulogu u sigurnosti ima vaše znanje o vremenskim uvjetima i ponašanju na moru. Osobno sam imao nekoliko opasnih situacija jer sam na more izašao usprkos vremenskim upozorenjima, ali isto tako i zbog nesavjesnosti drugih ljudi koji divljaju i nekontrolirano voze u priobalnom pojasu unatoč svim mogućim upozorenjima i zabranama.

Koji su najdraži i najveći ulovi iz kajaka?

Vjerojatno sada svi očekujute da su moji najdraži ulovi ujedno i najveće ribe koje sam ulovio, ali to kod mene nije slučaj. Od najdražih ulova istaknuo bih licu od 65 cm (Duo Pencil 85mm), strijelka od 59 cm (Keitech Easy Shiner 2”), brancin 54 cm (Duo Slim Flyer 200) i orada 40cm (Fiiish Black Minnow).


Ribolov gofa – Rogoznica

I za kraj, poruka za one koji razmišljaju o nabavi kajaka i ribolovu iz njega?

Ribolov iz kajaka je definitivno nešto novo, toliko uzbudljivo, puno adrenalina, a ujedno se uklopite u živi svijet oko sebe toliko da zaboravite  da postoji sve osim mora i riba koje su u njemu. Ribolov kajakom polako postaje sve zanimljiviji ribolovcima diljem svijeta. Ovim putem želim poručiti svima onima koji planiraju kupiti kajak da se slobodno, u bilo koje doba, mogu obratiti našem timu na nasu mail adresu internationalfishingchannel@gmail.com sa svim pitanjima koja ih zanimaju u vezi kajaka jer ipak je to ozbiljna investicija.

2 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *