U Danskoj usmrćena posljednja divlja svinja

U sklopu prevencije od afričke svinjske kuge (ASK) posljednja divlja svinja u Danskoj nedavno je ustrijeljena u divljini, točnije u Južnom Jutlandu gdje je obitavala zadnjih mjeseci, piše Agroklub.

U Danskoj ih više nema

I ranije su ju lovci pokušali ustrijeliti, ali pokušaji njezinog hvatanja nisu bili uspješni. Ovu je životinju označavao broj 157, ali i ukupan broj usmrćenih divljih svinja.

Tamošnja Nacionalna uprava za zaštitu prirode tvrdi da ih u toj zemlji više nema, a dugotrajno praćenje nije potvrdilo pojavu novih jedinki.

Još 2018. njihova je populacija u toj državi procijenjena na samo 100 životinja, a uvijek je bila manja u odnosu na susjednu Njemačku. Još 2019. Danci su na granici s tom zemljom podigli ograde visoke 1,50 metara i duge oko 70 kilometara kojima su željeli svinjogojsku proizvodnju zaštititi od ove bolesti.

U Europi populacija divljih svinja neprestano raste u posljednjih 30 godina, a njihov sve veći broj rezultirao je brojnim ekonomskim, ekološkim i socijalnim problemima, piše u izvješću pod nazivom “Wild Boar populations in Europe”.

Situacija u Hrvatskoj

Iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane govore nam kako ASK nije zabilježena na području Hrvatske pa su dosadašnje aktivnosti Ministarstva poljoprivrede usmjerene na prevenciju i nadzor populacije domaćih i divljih svinja. Jedina učinkovita mjera zaštite od unosa virusa ASK je visoka razina biosigurnosti na farmama i lovištima, zato smo posjednike svinja i lovce informirali o svim rizicima i pozvali na savjesno pridržavanje svih preporuka i mjera.

Sukladno Nacionalnom kriznom planu za ASK 2018. godine potrebno je poduzeti odgovarajuće preventivne mjere kako bi RH što duže zadržala status države slobodne od ASK, odnosno otkrivanje virusa u ranoj fazi kada je moguće pravovremenim aktivnostima zadržati infekciju u ograničenom području.

Iz tih razloga Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Naredbu o mjerama za sprječavanje pojave i ranog otkrivanja unosa virusa afričke svinjske kuge na području Hrvatske, kako bi cijeli sektor svinjogojstva u Hrvatskoj (proizvodnja, prerada, prodaja svježeg svinjskog mesa) sačuvali od pojave ove zarazne bolesti.

Izvor: Agroklub, Martina Popić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *