Nova pravila za koće i mreže potegače

Nova pravila za mreže potegače i koće

U Narodnim novinama br. 100/21 od 15. rujna 2021. objavljen je Pravilnik o prostornom i vremenskom ograničenju obavljanja gospodarskog ribolova na moru pridnenom povlačnom mrežom – koćom u 2021. godini.

Privremena zabrana za koće

Predmetnim se propisom u dijelovima ribolovnog mora zabranjuje ribolov pridnenom povlačnom mrežom koćom na razdoblje od mjesec dana, u periodu u kojem je najintenzivniji mrijest oslića, a najveći postotak ženki škampa nosi vanjska jaja.

Razdoblje zabrane ribolova, sukladno predmetnom propisu, provodit će se od 20. rujna 2021. godine u 00:00 sati do 19. listopada 2021. godine u 24:00 sata, na područjima ribolovnih zona C, D i dijelu zone E, izuzev dio podzone E1 sjeverno od spojnice: rt Grota na otoku Cresu – rt Pelova na otoku Krku i podzone E2.
 
Sve informacije oko financiranja razdoblja zabrane ribolova dostupne su na internetskoj stranici www.euribarstvo.hr
 
Pravilnik možete pročitati i ovdje.

Nova pravila i za potegače

U istom broju Narodnih novina objavljen je i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o obavljanju gospodarskog ribolova na moru obalnim mrežama potegačama. Izmjenama i dopunama pravilnika zabranjeno je obavljanje ribolova na pozicijama koje su označene crvenom bojom na karti te je propisana zabrana ribolova potegačom velikog oka od 1. listopada 2021. g. do 26. listopada 2023. godine.

Vlasnicima plovila koji posjeduju važeće Odobrenje za mreže potegače s rokom važenja do 1. travnja 2021. godine, na njihov zahtjev izdat će se novo Odobrenje koje vrijedi za razdoblje od dana izdavanja do 26. listopada 2023. godine.

Zahtjev se može predati Ministarstvu poljoprivrede počevši od 1. listopada 2021. godine.

Izvor: savjetodavna.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *