Konzerviranje vanbrodskih motora – penti

Konzerviranje čuva vašeg ljubimca do proljeća

Dio vlasnika čamaca i u hladnijem dijelu godine redovito odlazi u ribolov i za njih pauze u sezoni nema. Za razliku od njih, određeni broj se odlučuje za mirovanje i čamce i vanbrodske motore (pente) vade na suho.

Ipak, sama činjenica da je penta na suhom ne znači da je zaštićena i sigurna od svih problema. Upravo suprotno!

Ukoliko svog ljubimca želite i u proljeće upaliti bez brige, preporuka je da ga konzervirate. Konzerviranje će ga sačuvati od ekstremnih zimskih uvjeta, jer vlaga i smrzavanje svakako će napraviti određenu štetu koja će se iskazati na najgorem mogućem mjestu i u najgore vrijeme – obično usred valovitog mora na pučini. Dugo zimovanje pogubno je za unutrašnje dijelove zbog vlažnog zraka tijekom zime.

Obično uz motor dolaze i uputstva proizvođača kako ga zaštititi preko zime, naravno ako kupujete nov proizvod. Svakako ih se striktno pridržavajte. Ako ne posjedujete uputstva – nastavite čitati! 🙂

Ispiranje

Stabilizator goriva ulijte u rezervar i isperite motor slatkom vodom iz slavine. Stabilizator najbolje nabavite u specijaliziranim trgovinama. Za taj postupak koristite vrtno crijevo s nastavkom za zalijevanje ili bačvu u koju se potopi noga motora (usis vode mora biti potopljen). Motor neka radi najmanje 10 minuta (20 minuta ako se motor koristio na moru). Tako će se isprati sva prljavština i naslage soli koje su se nakupile tijekom korištenja.
Ako je uliveni stabilizator goriva u boji, lako će se provjeriti da je prošao kroz cijeli sustav dovoda do filtera goriva.

Nakon toga na motor direktno spojite spremnik od nekih 10 litara u kojemu je ‘mješung’ za prezimljavanje: 50 posto goriva sa stabilizatorom, 40 posto ulja za konzervaciju motora, te malo ulja za dvotaktne motore i antifriz. To će sačuvati sustav dovoda goriva i zamagliti motor u 5-minutnom radu.

Dok motor još radi isključite dovod goriva, pustite da gorivo istekne iz sustava i motor će se sam ugasiti.

Pred sam kraj uljem pošpricajte (zamaglite) karburator kroz dovod goriva (sprej za konzervaciju). Nasprejajte dovoljno jako kako bi sve površine bile dobro prekrivene antikorozivnim uljem.

Konzerviranje štiti od ekstremnih zimskih uvjeta

Ocjeđivanje i čišćenje

Nakon ispiranja slatkom vodom, motor ostavite u uspravnom položaju da se iscijedi voda iz motora. Par puta kratko pokrenite starter kako bi se ispraznila pumpa za vodu. Dokle god je motor u uspravnom položaju voda će se cijediti van i nema potrebe ulijevati antifriz u rashladni sustav.

Odvrnite svjećice i posprejajte cilindar kroz otvore. Par puta okrenite zamašnjak da bi se na stjenkama stvorio uljni film. Očistite svjećice, kapice i kablove i sve vratite na svoje mjesto.

Očistite sve vidljivo, pokretno i nepokretno. Na kraju sve posprejajte WD-om (za zupčanike koristiti mast), kako korozija ne bi uzela maha preko zime.

Ulje iz noge zamijenite novim, kao i ono u karteru kod četverotaktnih motora.

Ispraznite cijeli sustav goriva (rezervoar, cijevi, pumpu). Stari benzin bolje iskoristiti u kosilici za travu (ili nečem sličnom) nego da zbog starog benzina motor otkaže poslušnost negdje nasred mora. Ako je rezervar nemoguće isprazniti u cijelosti, onda krenite obrnutim smjerom – napunite ga do vrha kako bi minimalizirali zračni prostor gdje se stvara kondenzacija. Dodajte stabilizator u odgovarajućoj količini.

Osovinu propelera očistite i namažite mašću. Preko otvora ispušnog sistema stavite najlon kako vlaga ne bi ušla u motor. Kako je već rečeno, motor preko zime neka bude u uspravnom položaju.

I to je to! Sad još samo treba dočekati novu sezonu…

Izvori: Oryx Asistencija i Tomos

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)