Započinje sezona lova na lignje – koju varalicu odabrati?

Započinje sezona lova na lignje! Počele su stizati vijesti sa svih strana o prvim (većim) ulovima. Iako ih neki love s obale tijekom cijele godine, pravi lov na lignje počinje upravo u jesen i traje do početka proljeća. Ljeto se smatra najgorim dobom za lov liganja. Malo ih je i teško se love te se uglavnom zadržavaju na većim dubinama – sa obale često nedostižnim.

U jesen se lignje približavaju bliže obali i češće napadaju široku paletu varalica koje im brojni lignjolovci nude u to doba godine. U pravilu su noćni lovci i najbolji rezultati uglavnom se postižu pred sam zalazak sunca i nekoliko sati kasnije. Danju se zadržavaju u dubljem moru i u sumrak se primiču obali u potrazi za plijenom kojeg obično čine gire, gavuni, bugve i ostala sitna riba.

Obali dolaze u većem broju te se spuštanjem noći uglavnom rasporede i love u paru – često ih nazivamo “paricama” i lovimo u paru. Što se tiče vremenskih uvjeta – koliko je lignjolovaca toliko je i teorija. Prevladava mišljenje da je mjesečina dobra za lignjolov, kao i bonaca. Međutim, pravila nema. Osobito u posljednjih nekoliko godina. Svi se žale da je lignje sve manje i manje na varalicama i da su sva “stara pravila” pala u vodu.

Kako bilo, neće se same uloviti. Jesen počinje i sezona bi se trebala zahuktati. Na obale, rive i lovite!

Manje primjerke puštajte. Neka narastu još malo!

Nekoliko tehnika i nekoliko vrsta varalica

I dok raspravljamo zašto se baš sve lignje nose kući (i one najmanje), prođimo malo kroz vrste naših varalica za lignjolov. Nekad je bilo jednostavno. Peškafondo nije imao konkurencije. Danas je izbor mnogo veći!

Peškafondo
DTD Poseidon

Peškafondo je najstarija i donedavno najupotrebljavanija varalica za lov liganja. Riječ je o varalici olovnog tijela koja je obično prevučena tkaninom i na kraju ima krunicu s iglicama. Prije se peškafondo znao oblagati kožom riba, najčešće pauka. Današnja industrija varalica nudi uistinu široke mogućnosti i materijale tako da je ta praksa uglavnom potisnuta. Međutim, još uvijek ima određeni broj onih koji se koriste i tom tradicionalnom metodom.

Peškafondo danas koristimo uglavnom za dublji lov iz čamca na mjestu, ili puštanjem niz struju.  Na kraj najlona ili upredenice veže se varalica i spušta se do samog dna. Sistem se zategne i izdigne najviše metar ili dva od dna i neprestano se povlači – skosa.

Skosavica

DTD Premium Auri

Skosavice su uglavnom namijenjene za lov s obale ili za lov u pokretu iz čamca na plićim terenima. Riječ je o imitaciji ribice ili škampa koja na sebi ima olovni uteg koji joj omogućuje da tone određenom brzinom. Uglavnom su nešto izduženije i zakrivljene forme u odnosu na peškafondo. Kao i peškafondo, uglavnom su presvučene tkaninom i imaju krunicu s zakrivljenim iglicama.

Najčešće skosavicu koristimo za lov s obale, bilo rukom ili štapom. Uglavnom se zabaci što je moguće dalje, pusti da potone do dna i polagano povlači prema obali uz skosanje. Pravila nema, moguće je na ovaj način pretražiti sve slojeve mora s različitim brzinama povlačenja i načinima skosanja.

Postoji i mogućnost lova iz barke povlačenjem. Tada se skosavica veže na kraj sistema, a ispred skosavice nižu se olovnice različitih težina, od najlakše prema težima. Težine olovnica i međusobni razmak ovise o mnogočemu. O dubini na kojoj se lovi, brzini kojom se povlači i naravno, o svakom ribolovcu ponaosob. Svatko ima svoju teoriju i najlovniju metodu. Uglavnom je pravilo da je brzina čamca manja nego kod panule, oko 2.5 čvorova maksimalno. Može se i loviti da se brzina stalno mijenja. Na taj način i skosavica ima putanju u različitim slojevima mora.

Mrkva

DTD Retro Bukva

Možemo reći da je tzv. “mrkva” vrsta skosavice bez olovnog utega koja ne tone, odnosno lebdi u moru. Može biti i neznatno otežana sa skroz malom brzinom kojom tone. Izgledom i izradom je vrlo slična običnoj skosavici, ali je ipak simetričnija i oblija. Obično se koristi u kombinaciji sa peškafondom.

Peškafondo se nalazi na kraju sistema, a iznad njega se vezuje jedna ili dvije mrkve. Uglavnom se ne vežu direktno na osnovnu strunu, nego nešto tanjim kraćim najlonskim predvezom. Tako se u slučaju zapinjanja gubi samo jedna varalica iz sistema. Umjesto peškafonda, na kraju predveza može biti i obična olovnica. To je osobito korisno na terenima na kojima je povećana mogućnost zapinjanja i gubitka varalica. Tada tanjim predvezom vežemo olovnicu koja u slučaju zapinjanja ostaje na dnu, a mrkve na osnovnoj struni.

Panula

DTD Srdela

Varalice namijenjene panulanju najmlađe su u širokoj lepezi varalica za lignjolov. U biti, riječ je o klasičnom vobleru koji nema trokuke udice, nego krunicu sa zakrivljenim iglicama. Panula se brzinom oko 2,5 čvorova, a neki preferiraju otežane sisteme, slično kao pri lovu iz čamca običnom skosavicom. Ponuda ovakvih varalica danas je uistinu velika i svatko može odabrati model koji mu odgovara dubinom urona, težinom i veličinom.

Svaka roba svoga kupca ima!

Uz ove osnovne modele još je niz drugih. Od silikonskih modela i kombinacija bez kraja. Proizvođači svaki dan na tržište izbacuju nove modele i pokušavaju pronaći kupce. Neki su više uspješni, neki manje. Tako da bi ovaj tekst mogao imati bezbroj nastavaka. Ali stat ćemo ovdje!

Koje su najbolje za lignjolov?

Koje varalice rade najbolje? Odgovor je jednostavan! One koje su u moru i koje se najviše bacaju. Niti jedna još nije lignju ulovila iz fotelje u dnevnom boravku ili iz kutije za varalice. Zato, put pod noge i na lignje! 🙂

Fotografije u članku su preuzete od domaćeg proizvođača DTD iz Dugog Rata, koji je dugogodišnju ribarsku tradiciju pretočio u uspješnu poduzetničku priču i izvan granica Hrvatske.

Izbor je uistinu velik, samo treba odabrati onu pravu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)