Još jedno priznanje za dr.sc. Viktora Šegrta i naše sokolarstvo

Dr.sc. Viktor Šegrt sa svojim pticama

Još jedno priznanje stiže na adresu našeg stalnog suradnika i prijatelja dr.sc. Viktora Šegrta. Naime, njegov članak o sokolarenju jastrebovima biti će objavljen u britanskom sokolarskom časopisu Pursuit Falconry Magazine. Točnije, na poziv glavnog urednika i vlasnika prestižnog časopisa Neila Daviesa Viktorov članak biti će objavljen u specijalnom izdanju “Austringer Special Edition” koje u Velikoj Britaniji izlazi iz tiska za koji dan.

Velika čast i priznanje

Kako nam je i sam Viktor rekao, ovo je velika čast i priznanje za njega, ali i za naše sokolarstvo općenito. Ovo je već drugi put da se Hrvatska, hrvatsko sokolarstvo, ali i grad Karlovac spominju i izlaze u ovom prestižnom časopisu. Također, interes stranaca za dolaskom u našu zemlju i sokolarenjem u Hrvatskoj raste iz dana u dan.

Naši sokolari poznatiji u inozemstvu nego “kod kuće”

Zanimljivo je da hrvatski sokolari uživaju puno veći ugled u inozemstvu, nego kod nas. Slična je situacija i sa zemljama u okruženju. O sokolarenju se još uvijek malo zna i malo piše iako su na Balkanski poluotok veličanje ptica grabljivica, njihove ljepote i vještine lova donijeli još Iliri, od kojih ga preuzimaju Kelti. Također, UNESCO je 26.11.2010. godine stavio sokolarstvo na listu Nematerijalnu svjetske živuće kulturne baštine.

Sokolarenje, kao što je već navedeno i opisano, ima dugu i bogatu povijest. Zahvaljujući dr.sc. Viktoru Šegrtu, koji je sokolarenje učinio prepoznatljivim i u javnosti, a ne samo u užem krugu vezanom uz lovstvo, i na našem portalu prenosimo tekstove o disciplini koja je bila poznata i nekoliko tisuća godina prije Krista.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.