Dan ribolova na jezeru Bajer u Fužinama

Športsko ribolovna udruga Bajer iz Fužina odlučila je godinu zatvoriti slobodnim ribolovom za sve koji to žele. Zbog toga su prošle nedjelje, 12. prosinca, organizirali Dan ribolova, odnosno besplatan ribolov na jezeru Bajer. Jedini uvjet bio je položen ribički ispit i pridržavanje režima ribolova na jezeru Bajer – ulovi i pusti.

Uvijek nas vesele ovakve inicijative i kao portal ćemo podržati svako takvo nastojanje popularizacije ribolova, ali i povezivanje s turizmom i razvojem ruralnih sredina. Zbog toga smo i kontaktirali predstavnike ŠRU Bajer i zamolili ih za kratki razgovor i osvrt na Dan ribolova.

Samo jedan u nizu događanja

Ribolovni dan je nastavak našeg nastojanja da iskoristimo potencijal ribolova u Fužinama. Pokazalo se da organizacijom ribolovnih događanja na našoj vodi (Normark Adriatik Rapala kup, kolo III. lige zapad, prijateljski kupovi, pa i Dan ribolova u Fužinama) upoznajemo ribolovce koji se vrlo rado vraćaju u Fužine u slobodni ribolov. Takva iskustva su za nas vrlo pozitivna, ne samo zbog  većeg broja prodanih dnevnih dozvola, već i zbog razmjene iskustava s ostalim ribolovcima, a i statusa udruge u mjestu i općini, gdje smo prepoznati kao kvalitetan i pozitivan primjer. – poručuju iz ŠRU Bajer.

Strancima oko 15% dnevnih karata

Na naš upit kakva je poveznica turizma i ribolova odgovaraju nam: Svi ti ribiči dolaze u Fužine u ribolov, a često se zadrže i na objedu ili čak i prenoće, a nerijetko dođu i s obiteljima. Pozicija Fužina je takva da ste za 30 minuta na obali mora, što je svojevrsna renta položaja koju treba iskoristiti, a na njima je da odluče kako. Ove godine oko 15% dnevnih karata otpada na strane državljane što govori da smo prepoznati i izvan granica RH.     

Riblji fond u Bajeru se obnavlja

Ovogodišnjim danom ribolova smo, na neki način, htjeli dati do znanja da je riblji fond u jezeru Bajer, nakon izlova, obnovljen i da je ponovno moguć potpuni doživljaj ribolova. Odazvalo se desetak ribiča koji nisu članovi udruge. Očekivali smo i više, ali vremenski uvjeti (snijeg) su sigurno kumovali manjem broju ribolovaca. Ove najotpornije ili najhrabrije jezero je nagradilo ulovima i dobrim druženjem. – zaključuju naši sugovornici iz ŠRU Bajer Fužine

Ribolov i turizam moraju ići “ruku pod ruku”

Ova hvalevrijedna inicijativa pokazuje još jednom kako ribolov i turizam mogu i moraju ići “ruku pod ruku”. Naravno, ne možemo očekivati da ćemo preko noći ostvariti rezultate poput nekih sredina koje već desetljećima ulažu znatne napore u izgradnju i popularizaciju ribolovnog turizma, ali treba negdje početi. Ekipa iz Fužina pokazala je kako…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.