Traže se male ušare! Pridružite se i vi!

Male ušare jedne su od najčešćih sova u Hrvatskoj

U zimskoj potrazi za malim ušarama mogu se pridružiti svi koje zanimaju sove, bilo kada do početka veljače! – stoji u objavi Udruge BIOM i Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode.

Gvalice otkrivaju zimovališta

Male ušare možete tražiti pregledavanjem krošnji stabala na staništima koja bi im mogla odgovarati. No, budući da je same sove ponekad teško uočiti, uvijek je dobro provjeriti ima li tragova njihove prisutnosti. Male ušare se uglavnom hrane sitnim glodavcima čije kosti i dlaku ne mogu probaviti te ih izbacuju u gvalicama veličine 4-5 cm, otprilike 1-2 puta dnevno. Gvalice u podnožju stabla su dobar znak da to stablo koriste sove. Brojanje većih zimovališta se preporuča provoditi tijekom sumraka kada ptice izlijeću sa svojih odmorišta i odlaze na njive loviti.

Male ušare među najčešćim sovama u Hrvatskoj

Mala ušara (Asio otus) jedna je od najčešćih sova u Hrvatskoj, a tijekom zime se okuplja u manje skupine koje za dnevna odmorišta često koriste stabla unutar naselja. Takve se skupine sastoje od „naših” sova stanarica te od jedinki koje dolaze k nama na zimovanje iz sjevernijih dijelova Europe.

Male ušare za dnevni odmor rado biraju crnogorična stabla koja su lakša za skrivanje (npr. smreke, tuje, čemprese), no često ih se može pronaći i na nekim bjelogoričnim stablima (breze, platane i dr.) ponekad obraslim bršljanom ili imelom. Često su osjetljive na uznemiravanje i izbjegavaju mjesta na kojima su izložene buci i ljudima. U sumrak napuštaju naselja te noću love sitne glodavce na okolnim poljima i livadama, da bi se prije svitanja ponovo vratile na svoje odmorište. Stoga biraju odmorišta u blizini otvorenih površina pogodnih za lov.

Kako se priključiti?

Svi koji se žele priključiti potrazi mogu obići neka od postojećih zimovališta ili zabilježiti nova putem obrazaca na karti ovdje: https://malausara.ptice.hr/.

S pitanjima i komentarima možete se obratiti na e-mail: volonteri@biom.hr

Prijavite svoje nalaze i pratite tijek potrage na karti: https://malausara.ptice.hr/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.