Što krije izlov u Tarskoj vali?

Kako nam naši čitatelji javljaju, u najavi je još jedan izlov u Tarskoj vali. Čitateljima (podaci poznati uredništvu) je najavljen izlov i upućeni su na uklanjanje svojih barki dok izlov ne završi. Brojni su protivnici izlova pa čak i ovog, kako kažu, pod okriljem istraživanja i znanstvenog nadzora. Zaprimili smo i mnoštvo fotografija i videozapisa prošlogodišnjeg izlova, no krenimo redom…

Tradicija ribolova potegačom u Tarskoj vali

Prema nekim povijesnim izvorima, tradicionalni ribolov cipala mrežom potegačom u Tarskoj vali stariji je i više od 900 godina. Uglavnom se odvijao sezonski, u proljetnom i jesenskom razdoblju. Nakon ulaska Hrvatske u EU, zbog pravne stečevine EU, ovakav ribolov više nije dozvoljen. Međutim, ipak se odvija na terenu. Istina pod malo drugačijim okolnostima i imenima. Ali se odvija. I sve je više reakcija i negativnih komentara.

Istraživanja Instituta za oceanografiju i ribarstvo

Dio istarskih ribara svojedobno je tražio da im se ribolov u Tarskoj vali ipak dozvoli obalnom potegačom. Na tragu tog zahtjeva, Uprava ribarstva je od Instituta za oceanografiju i ribarstvo zatražila obavljanje istraživanja s ciljem opisivanja ovog tipa ribolova i pripreme dokumentacije za eventualno traženje dozvole od EU za obavljanje ribolova.

Iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu pojašnjeno je da je znanstveni nadzor lovina od strane Instituta započeo još davnih 80-ih godina prošlog stoljeća i trajao je negdje do 2015. godine.

Institut se, nakon traženja Uprave ribarstava, obavezao obaviti istraživanja. Uzorkovanja su obavljena uglavnom tijekom siječnja u godinama od 2019. do danas. Kako je riječ o specifičnim istraživanjima, za uzorkovanje je unajmljena ribarska oprema. Uzorkovanje se obavilo jednim zapasivanjem i povlačenjem mreže na kraj. Institut je dio ulovljenog biološkog uzorka analizirao na terenu, a dio uzoraka za laboratorijsku obradu odnesen je u Institut. Ostatak ribe koji nije služio za biološke analize pušten je na slobodu. Od ukupnog uzorka, u slučaju vrste strijelka skakuša (Pomatomus saltatrix) koja je bila mnogobrojna, uzet je poduzorak za naknadnu laboratorijsku obradu. Sve ostale jedinke različitih drugih vrsta koje su bile prisutne u lovini/uzorku analizirane su na licu mjesta.

Ovo je službeno objašnjenje predstavnika Instituta koje smo mogli pronaći u više medija.

Negodovanje lokalnih zaljubljenika u more i podmorje

Međutim, da je sve baš tako kako stoji u obrazloženju Instituta, ne slažu se brojni zaljubljenici u more i podmorje. Nekolicina njih nam se obratila uz brojne videozapise i fotografije.

Radi se o ponovnom zatvaranju Tarske vale pod okriljem Instituta za oceanografiju Split. Takav način izlova brancina u mrijestu je ulaskom u EU postao nezakonit i ne bi se smio obavljati. Navodno se sva ostala riba u mreži pušta nakon uzorkovanja. Naravno da se to ne desi jer je velika lova u igri.” – stoji u reakciji jednog od čitatelja.

Što s periskama i ulovom?

U Tarskoj vali su posljednje 4 preživjele plemenite periske koje su ugrožena vrsta, a da ne spominjemo, po mojoj procjeni 8-10 tona brancina u mrijestu. Znači, sa bagerima se po obali povlači dvostruka mreža par dana. Iza njih ne ostaje ništa. A šteta se svake godine povećava. Uz sve ilegalne mreže koje inspektori i pomorska policija ignoriraju, genocid se završava izlovom koji se u tradiciji nazivao izlov cipla. Na zadnjem takvom izlovu sam prisustvovao i nakon uzorkovanja se čekalo da padne mrak te se brod lokalnog vlasnika iz Vrsara otisnuo na sred vale i u okrilju noći ispraznio mreže u posude na brodu. Ukoliko treba imam i video zapise.” – piše čitatelj koji nam je proslijedio i videozapise pražnjenja mreža.

Pražnjenje ulova pod okriljem noći

Ilegalne mreže, “haklanje”, krivolov…

Međutim, kako pišu naši čitatelji, izlov pod okriljem istraživanja nije jedini problem. Svi svjesno okreću glavu od “haklanja” ribe trokukama otežanim utezima i nedozvoljenim lovom ostima, a sve pod krinkom tradicije.

Ilegalnih mreža ima posvuda, prepune su krepane ribe jer ne mogu vući baš mreže na očigled svih. Lani mi se kolega zapetljao barkom u mrežu punu trulih brancina. Oko 300 – 350 kg trule ribe je bilo u njoj.” – također stoji u reagiranju naših čitatelja.

Lokalni zaljubljenici u more i podmorje objašnjavaju nam: “Kakav god krivolov zamislite, taj se obavlja na Tarskoj vali. Od noćnog podvodnog ribolova pa nadalje. Slično je i u Limskom kanalu. Desetak ljudi se skupi i potamane tonu ribe za jednu večer “haklanjem”. Zvuči nevjerojatno, ali je istinito. Žalosno je da smo se već skoro pa navikli na sustavno uništavanje ribljeg fonda u moru. Kao da se namjerno pokušava istrijebiti sav život u moru…

Noćni podvodni ribolov u Tarskoj vali

Čekamo odgovor Instituta i Inspekcije

Zbog svih ovih reakcija čitatelja, poslali smo i nekoliko upita prema Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu i Ribarskoj inspekciji nadležnog ministarstva. Nadamo se da ćemo dobiti konkretne odgovore koje ćemo naravno objaviti na Portalu RiboLov. Do tada, ostaje nam čekati…

“Tradicionalno” potezanje mreža kombinirkom i “ribolov” ostima

1 komentar

  1. Sramotno što se sve dešava u ribolovu,poštenog ribolovca koji po propisima lovi ribu odma bi se kaznilo a ljude koji bacaju mreže do same obale i tamo gdje nije dozvoljeno ništa,ronioci bez oznaka ništa,haklanje ništa,a sve to nadležni znaju samo se prave pametni,obrazlažu određene točke zakona kakp njima odgovara,gospodo draga nije to problem damo Tarska vala to je i problem Plomin,Raški kanal Limski(u kojem je već odavno trebalo bit dozvoljen ribolov),sve se zna kako i tko vrši krivolov ali svi su umreženi jako dobro,ali uato bi nas sportske ribolovce kažnjavali…..rogi ribaru

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)