Štuka – biologija (bi trebala biti) iznad zakona i lovostaja

Štuka je, prema zakonu, završila s mrijestom. No, je li uistinu tako na svim vodama?

Za mnoge ljubitelje spin tehnike prvi je travanj dan kada je zakonski dozvoljeno baciti razna “čuda” od raznih brendova, a sve s namjerom da ulovimo kraljicu – štuku. Je li zaista taj zakon toliko jak da kontrolira mrijest te vrste ribe? Prati li ga riba izričito pa, bez obzira na svoju biologiju, “pritisne ikru” do toga datuma. Jer, tako je, eto, pisao čovjek. Inteligentan i iz struke, na temelju znanosti.

Vremenski utjecaji – jedini “zakon”

Vremenski utjecaji jedini su “zakon” koji riba poštuje za pravodobni mrijest kao garanciju uspjeha svoga potomstva, za nastavak svog života kao i za zdravlje jedinke. Aludiram ovim tekstom na sve koji love ovu ljepoticu. Pogotovo na kolege koji štuku love isključivo i ciljano – neka skrenu pozornost na taj dio odnosa kao i obzira prema toj ribljoj vrsti. Odnos i obzir je vrlo važan, čak i važniji od datuma početka lovostaja i prestanka istog. On traži svijest i djelo odgovornosti. Ali to treba primijetiti, razumjeti ili barem čuti…

Neznanje pod krinkom sportskog ribolova

U nekim grupama na društvenim mrežama naišao sam na “zlo” od odnosa, svašta što ne valja, daleko od svijesti. Pratim to već godinama. Mesarenje na 100%, naslikavanje i likovanje. Ne nad ulovom, već žrtvom vlastitog neznanja kao zaloga za sutra i budućnosti ove vrste. Ta “niska priroda” ljudi često je umotana u tobožnje “sportske ribolovce” koji raznim opravdanjima žučno brane sliku rasporena trbuha ribe s ikrom na stolu. Kada im ponestane argumenata, otkriju kroz svoje “istinsko lice” i jedinu svrhu svoga ribolova – uništavanje populacije. Nije im strano geslo: Ako neću ja, on će….

Obzirno prema ribi i njezinoj biologiji

Što napraviti na vodi na kojoj dobijemo par štuka koje su još uvijek pune ikre? Vidimo ili saznajemo da su i drugi tako prošli. Je li dovoljno samo ribu pustiti – što se podrazumijeva u sportskom duhu? Mislimo li da trenutno svaki od nas treba prekinuti ribolov? Koliko nas misli tako? Koliko nas čini tako?

Znamo da riba koja iz nekih razloga nije odradila ciklus mrijesta i nije uspjela u dobrim “uvjetima” niti odbaciti ikru dolazi u teško stanje, gotovo “bolesno“. Opasno po život te jedinke. Kod zdravih i snažnih jedinki, koje imaju mir u vodi, njihova tijela, odnosno organizam uspijevaju riješiti taj problem specifične i složene prirode reproduktivnog zdravlja. Nažalost, slabije jedinke uginu…

Zato, obzirno prema ribi i njezinom zdravlju u tom osjetljivom dobu biologije ribe. Da od snažnih jedinki ne učinimo slabe. Da im povećamo vjerojatnost preživljavanja.

Zar je problem pričekati koji tjedan?

Zbog sličnog teksta sam izbačen iz jedne grupe. Zato jer nemam problem pisati ono što je istina – ma kako i kome zvučala. Nemam niti problem sastaviti bilo koji tekst, onako iz rukava. 🙂

Ako se netko slučajno nađe u nečemu (a slučajno ne postoji, kažu koji znaju), a ja ga ne poznajem, ne znači da mu se ne obraćam – pa “široko je polje” meni i takvima kolegama.

Čuvajmo ribu! Tu ljepotu izvorne prirode koja nas zove. Doziva. Zbog koje značajan dio života tu ostavljamo, a opet pronalazimo u lovu ove kraljice – štuke.

Ako je potrebno, zar je zaista problem “malo” pričekati? Još koji tjedan? Da kraljica na miru obavi svoje…

Puštajmo ribu, bistro svima. Pozdrav !

Autor: Neven Huzjak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)