Iscurilo je loživo ulje u području industrijske zone Urinj

Urinj – onečišćenje (foto: MMPI)

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo mora o površinskom onečišćenju mora ispred Kostrene. Iscurilo je loživo ulje u području industrijske zone Urinj, naveli su u priopćenju.

O lučici Podurinj, koja se nalazi u neposrednoj blizini već smo ranije pisali, u rubrici Naši biseri. Ovog puta pišemo o lošim i tužnim vijestima.

Polutant kroz kanalizaciju dospio u more

Na stranicama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture pronalazimo službeno priopćenje koje prenosimo u cjelosti:

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o površinskom onečišćenju mora, uslijed istjecanja lož ulja u području industrijske zone Urinj.

Dojava o onečišćenju u MRCC Rijeka zaprimljena je jučer, 9. studenog u 16.00 sati posredstvom Županijskih dojavnih centara ŽC 112 Rijeka i Split, o čemu je odmah izviještena nadležna Lučka kapetanija Rijeka, čiji službenici su terenskim i pomorskim nadzorom ustanovili površinsko onečišćenje mora lož uljem (sa manjim postotkom sumpora – do 0,5%), na poziciji ispred Urinja, u neposrednoj blizini Termo elektrane Rijeka (dalje u tekstu: TE Rijeka/Urinj).

Iz nadležnosti LK Rijeka odmah po zaprimanju informacije na poziciju onečišćenja angažirana je tvrtka specijalizirana za pružanje komercijalnih usluga sprječavanja i uklanjanja onečišćenja mora, čiji djelatnici su postavili plutajuće upijajuće brane u obuhvatu najveće koncentracije površinskog onečišćenja. Istovremeno su iz nadležnosti TE Rijeka/Urinj također angažirane dodatne dvije tvrtke, čiji djelatnici saniraju onečišćenje mora i morskog okoliša u užem perimetru industrijskog postrojenja.

TE Rijeka – pogled iz Podurinja

Službenici riječke Kapetanije u okviru očevida o uzrocima onečišćenja uzeli su izjave djelatnika TE Rijeka/Urinj, budući je ustanovljen izvor onečišćenja sa kopna, odnosno, polutant je iz postrojenja prodro u kanalizacijski cjevovod, odakle je putem podmorskog ispusta iscurio u more, na udaljenosti 30 metara od obale. Djelatnici TE Rijeka/Urinj incident su primijetili u 14.15 sati i poduzeli sve potrebne radnje na žurnom zaustavljanju istjecanja polutanta, dok su iz Uprave tvrtke o događaju obavijestili Državni inspektorat i Policijsku upravu Primorsko – goransku.

S obzirom na pravovremenu reakciju TE Rijeka/Urinj, u ovome slučaju nije bilo potrebe za aktiviranjem Županijskog operativnog centra Primorsko – goranske županije.

Lučka kapetanija Rijeka u suradnji s drugim službama nadležnima za postupanje u slučajevima onečišćenja mora i morskog okoliša provodi očevidne i istražne radnje, u cilju utvrđivanja uzroka onečišćenja i točne količine izlivenog lož ulja.

ribo-lov.com izrada web stranica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)