Neće nitko? E pa ja hoću!

Dugo su nam se meteorolozi prijetili snijegom. Ali, poučeni dosadašnjim “pogađanjima” prognoze, nismo se baš previše brinuli. Ipak, vikend je započeo obilnim snijegom. U Ogulinu smo ga u subotu popodne već mjerili preko 30-ak centimetara. I nije namjeravao stati.

I dok se većina ribiča i ostalih smrtnika odlučila na boravak u toplom i druženje s lopatom uz iščekivanje ralica, ima i onih koji ove zimske uvjete smatraju idealnim za ribolov i noćenje uz vodu. Jedan od njih je i Borna Blašković, član ŠRD Ogulin koji je odlučio provesti ovaj vikend na jezeru Sabljaci. I to čekajući šarana. U nastavku prenosimo kratki razgovor s Bornom koji i ovo nedjeljno jutro provodi uz vodu:

Neće nitko? E pa ja hoću!

“Subota popodne, snijeg već ozbiljno pada, a temperatura se lagano spušta i do -3oC. Znam da će biti veselo, ali idemo. Kad neće nitko, e pa ja hoću!

Oko 2 popodne dolazimo na vodu. Snijeg pada i ne misli stati. Dok slažem opremu, razmišljam o mamcima. Odluka je da idemo na sigurno jer baš nije vrijeme za isprobavanje i eksperimentiranje. Zabacujem štapove i još prihranjujem s 10-ak raketa čistih boili i povlačim se.

Kako se noć bliži, sve je hladnije i snijeg sve više pada. Razmišljam jesam li donio ispravnu odluku došavši danas. Noćnu tišinu i snježnu idilu prekida zvuk indikatora. Pravi šok. Samo jedan signal i tišina. Razmišljam jesam li dobro čuo? Oblačim se lagano i snen dolazim do rod poda. Snijeg je do koljena i prava je mećava.

Stojim uz štapove i čekam. Ubrzo se signalizator opet opet javlja. Ovaj put nema dileme. Petnaestak minuta zamaranja i ovaj zimski ljepotan je vani. Prekrasna riba i jedno ludo iskustvo koje neću zaboraviti. Ali ću ga sigurno ponoviti!” – zaključio je Borna.

Spinner rig i pop up boila

Kako je Borna jedan od pripadnika mlađe generacije koji ne skrivaju svoje prezentacije i “male tajne”, upitali smo ga i za mamac kojim je prevario ovog ljepotana. Uz osmijeh, nije puno dvojio, riječ je o spinner rig prezentaciji s pop up boilom 14 mm. Hvala Borna! I neki stariji kolege trebali bi ponešto naučiti od tebe. 🙂

Sabljaci – zašto ne probati i po zimi?

Jezerom Sabljaci gospodari ŠRD Ogulin. Nastalo je pregradnjom toka Zagorske Mrežnice i akumulira njezine vode. Glavna karakteristika jezera je plitka široka priobalna zona. Jezero Sabljaci obuhvaća oko 6 kilometara obale, duguljastog je oblika s oko 170 ha vodene površine.

Kao što se i iz ovog teksta vidi, pogodno je za šaranski ribolov tijekom cijele godine. Obiluje ribljim vrstama, a nadaleko su poznati amuri i šarani koji nerijetko prelaze kilaže od 20 kg. Također, Sabljaci su jedna od najboljih voda za lov linjaka i skrivaju prave kapitalce.

Ukoliko se odlučite za zimski ribolov i malo avanture, sa Sabljacima nećete pogriješiti. Lokalni dečki uputit će vas na najbolje pozicije i možda i otkriti koju tajnu vezanu uz mamce i prezentaciju. Informacije o dozvolama možete pronaći OVDJE.

Bistro!

ribo-lov.com izrada web stranica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)