Još jedan ekocid – ovaj put žrtva je rijeka Lašva!

Rijeka Lašva danas (foto: USR Vitez)

Udruga sportskih ribolovaca, skraćeno USR Vitez, sportsko je amatersko udruženje koje ima za cilj promociju, organiziranje i razvoj sportskog ribolova na području općine Vitez. Često pratimo ovu ekipu, a osobito se ističu radom na uzgoju potočne pastrve i revitalizaciji rijeke Lašve.

Nažalost, umjesto uobičajenih dobrih vijesti i hvalevrijednih projekata USR Vitez, ovaj put na njihovim stranicama pronalazimo sve, samo ne dobre vijesti. U nastavku prenosimo tekst i videozapise njihovog predsjednika Dragana Jonjića:

Totalni ekocid kompletne Lašve!

“Danas je izvršen totalni ekocid kompletne rijeke Lašve nizvodno od MHE Vitez1 nekontroliranim ispuštanjem ogromnih količina toksičnog mulja iz akumulacije. Niz godina upozoravamo da se u akmulaciji MHE Vitez 1 nalazi ekološka bomba tj. ogromne količine toksičnog mulja punog teških metala i tko zna kakvih još otrova koji je danas naglo ispušten u rijeku Lašvu. Lašvom teče žitki mulj, a od neprijatnog mirisa se ne može prići koritu rijeke. Na terenu se nalazi policija i nadležne kantonalne inspekcije. Zahtjev je poslan i federalnim inspekcijama. Sav naš rad i trud prethodnih godina za revitalizaciju rijeke Lašve i očuvanje ugroženih vrsta u trenu je otišao u vjetar jednim jedinim nesavjesnim postupkom.

Lašva je poznata kao rijeka sa velikom količinom sedimenta što se ogleda u stalnim izmjenama konfiguracije toka te dolazi do taloženja istih u samim akumulacijama, a ako znamo da svi (općine, industrija, farme, kućanstva, bolnice..) ispuštaju otpadne vode u rijeku Lašvu onda zamislite od čega se sastoji mulj u ovim akumulacijama.”Hoće li netko odgovarati?

Nažalost, ovakvi prizori nisu rijetkost. Koliko je truda uloženo od strane entuzijasta iz USR Vitez, to samo oni znaju. Jedan potez, nepromišljena odluka ili slično mogu unazaditi sve ono što je godinama stvarano. Hoće li biti sankcija i hoće li netko odgovarati za ova čin nad rijekom Lašvom? Ostaje tek za vidjeti…

ribo-lov.com izrada web stranica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)