Mladica sa Kupice

mladica

Kako znaš da si zaljubljenik ribolova, al’ pravi zaljubljenik?

Kada je vani ledeno, a ti samo odeš i cijeli dan hodaš po ledenoj vodi. E, onda znaš!

Ljubav prema Gorskom kotaru

Okupiranost mušičarenjem i ljubav prema Gorskom kotaru nastala je prije par godina, u proljeće, prilikom prvog posjeta izvoru Kupe gdje sam vidio neke manekene kako stoje na pola Kupe, vitlaju nekim šibicama, šarenim štrikovima, a nikako da zabace.

Tamo sam upoznao i Jožu koji mi je već par godina odličan domaćin. Izvor Kupe je postala nezaobilazna destinacija.

Prvi fly set, byronova četvorka, Taimenov čekrk za 20 EUR i neka crna muha koju sam kod kuće navezao mi je iste te godine donio i prvog lipljana.

Prvu mladicu sam ulovio na Dravi u Varaždinu, gdje već treću uzastopnu godinu poribljavamo ribama veličine 40-50 cm, a ove godine očekujemo i prvi mrijest.

Potraga za „divljim“ mladicama

Nakon Dravskog drila, krenula je potraga za pravim „divljim“ mladicama po vrletima Gorskog kotara gdje se Darko i ja zaletimo par puta godišnje.

Obično gledamo vodostaj, vremensku prognozu, ima li kakvih oborina u najavi. Međutim, osim par pahuljica snijega i debelog minusa, ništa nije ukazivalo na porast vodostaja Kupe i pritoka. Ma nema veze, idemo!

Petak popodne smo spinali donji dio Kupe, uzvodno od 3 kamena i osim par praćenja i jedne male ulovljene na Dokovog Mobija, nikakvih ozbiljnijih događanja.

U subotu smo od svitanja do večeri obišli većinu top destinacija nizvodno od Broda na Kupi, vidjeli više lijepih riba, koje iz dubine doprate i nezainteresirano se u dubinu vrate.

Šećer na kraju!

Za nedjelju smo ostavili Curak i Kupicu, prave male bisere Gorskog kotara. Šećer na kraju!

Darko krene na veliku okuku, nizvodno od mosta, a meni ne da vrag mira, idem probati malo čačkati po ušću Curka i Kupice.

Zadnje visoke vode su na ušću ostavile velike tragove, mjesto je bilo teško za prepoznati.

Svi strimeri i muhe su iz kućne radinosti pa mi je time draže uhvatiti nešto mušičarcem.

Krećem s velikim bijelim, namotan od dlake islandskog konja, malo flasha. Treba mu malo da se dlaka natopi i počne brže tonuti.

Nakon par zabačaja primijetim sivu sjenu kako prati strimer i čim sam ga dovukao u pola metra vode riba se okreće i vraća u dubinu.

Stavljam 9′ tonući predvez i najtežeg strimera kojeg imam.

Sudar malog Curka i Kupice vrti vodu do te mjere da se čini nemoguće spustiti strimer bliže dnu.

Naposljetku uhvatim struju, strimer potone i netom prije nego ću početi povlačiti (kažu musti), šnjura stane, matematika i fizika su ovdje jasne, silovito ju povučem lijevom rukom. Udica je postavljena, a devetka se savije ko kifla, fish on!

Darko s preke strane već snima. Viče: „Dobra riba!“. U sebi mantram: „Samo da se ne otkači, samo da se ne otkači!“. Kameru sam uključio tek nakon minutu dvije, uopće mi nije bilo na pameti.

Fantastičan drill, prekrasna riba.

ribo-lov.com izrada web stranica
Prva mladica na muhu

Već sam u podmetaču vidio da je ovo riba koja će mi obilježiti sezonu, prva na fly!

Udica postavljena da ne može biti bolje za po ribu minimalne ozljede. Preskačem naslikavanja, gledam ju što prije vratiti…. Slobodna od udice otplivala je kao torpedo.

Pratim ulove po Drini ,Uni, Savi…. Ovo je mala riba, ali mi je uljepšala već ionako lijep dan i zaključila vikend u Gorskom Kotaru.

Zaključujemo sezonu, na dva tjedna, kada druge točkaste dolaze na red – odredište Kamačnik!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)