Sezona ribolova na pastrve otvorena!

pastrva ribolov ribo-lov.com

Prvog ožujka počinje sezona ribolova na pastrve na većem dijelu voda u Hrvatskoj. Prvi dan otvorenja ribolova tradicionalno otvara veći broj ribolovaca koji su jedva dočekali da, nakon zimskog lovostaja zbog mrijesta, krenu u nadmudrivanje s točkastom ljepoticom i kraljicom naših voda. Iako je ove godine snijeg malo poremetio planove, mnogima niti to nije smetalo.

NA NEKIM VODAMA JOŠ UVIJEK LOVOSTAJ

Treba napomenuti da će neki otvorenje sezone ipak još pričekati. Naime, u Kupi, Kupici, Čabranki te u vodama Žumberka i sjeverno od Save lovostaj traje do 31. ožujka.

Također, lovostaj je na snazi i za mekousnu pastrvu “solinku” – u Jadru i Vrlici do 31. svibnja te za mekousnu pastrvu “zloustu” – u Krki do 31. svibnja.

BRIGA ZA OKOLIŠ I DRUŽENJE BITNIJI OD ULOVA

Pastrve su izuzetno atraktivne ribe, uglavnom visinskih bistrih voda. Jedan broj ribolovaca smatra da je jedini pravi sportski ribolov upravo lov salmonida, kojima pastrve i pripadaju. Sportski ribolov na nju (uz mladicu) predstavlja najveći užitak. Kod nas se može loviti na umjetnu muhu i varalicu. Najčešće je riječ o kalifornijskim i potočnim pastrvama. Sve većem broju ribolovaca nije bitan ulov nego druženje i briga za naše vode i okoliš.

Odnos prema ulovljenoj ribi ribičima je izuzetno važan. Kako sve više ribolovaca njeguje način ribolova “Ulovi i pusti” treba napomenuti da u toj priči nije samo dovoljno ulovljenu ribu pustiti natrag u vodu već treba pripaziti na to da se ona neozlijeđena vrati u vodu. “Ulovi i pusti” način ribolova u konačnici rezultira time da u vodama kojima se njeguje takav režim ribolova iz godine u godinu obitavaju sve veće ribe, a to automatski rezultira većom atraktivnošću vode.

GDJE JE POTRAŽITI PASTRVE NA POČETKU SEZONE?

Početak je sezone. Vode su još relativno hladne i većina pastrva nalazi se pri samom dnu i obično je slabije aktivna. To je i razlog zbog kojeg brojni ribolovci sačekaju još mjesec dana, dok ne “ozeleni” te onda krenu s intenzivnijim nadmudrivanjem s točkastom ljepoticom.

I tada, kad se pastrva već krene intenzivnije hraniti, još uvijek će hranu tražiti bliže dnu. Na taj način troši manje energije, a i strujanje vode je slabije u dubljim dijelovima. Zasigurno nećete pogriješiti ukoliko u ovo doba godine pretražite dublje dijelove rijeka. Vjerojatno će to značiti i gubitak poneke varalice, ali radost nakon nadmudrivanja prve pastrve će sve nadoknaditi.

ŠIROKA PALETA VARALICA

Današnja ribolovna industrija nudi uistinu široku paletu proizvoda. Dubokoroneći i tonući vobleri, žlice, leptiri, jig glave različitih otežanja i razno – razne metalne varalice te otežane muhe – svatko će pronaći ono što mu najviše odgovara! Uz jedan uvjet. Treba biti na vodi! Preko mobitela, interneta ili iz naslonjača u dnevnom boravku još nitko nije ribu ulovio! 🙂

Nadam se da je i ove godine pred nama uspješna ribolovna sezona i da će sve veći broj ribolovaca uvidjeti prednosti i koristi „ulovi i pusti“ načina ribolova. Potočna pastrva kraljica je naših salmonidnih voda. Neka tako i ostane! 

Bistro!

ribo-lov.com izrada web stranica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)