Otočac i Gacka – prepoznatljiva destinacija ribolovnog turizma

Rijeka Gacka (TZ Otočac)

Rijeka Gacka u svijetu je poznata po svojoj potočnoj pastrvi (Salmo trutta). Zbog obilja hrane potočna pastrva u Gackoj raste 5 do 7 puta brže nego u bilo kojoj drugoj pastrvskoj vodi na svijetu. Kapitalni primjerci gackine potočne pastrve nerijetko narastu i do 5 kg.

Lički biser iz podzemlja krša

Ljepotica Gacka, s pritocima duga 61 km, neočekivano tiho izvire ispod Godače i Venca u Sincu. Nakon izlaska iz krškog podzemlja već nakon pedesetak metara pokazuje svoju živahnost i razigranost rušeći se u malim slapovima tvoreći riječnu maticu ili pritoke. Lijeno dalje vijuga ravnicom do Karlova kanala kod Otočca, iza kojega se spaja s rijekom Likom.

Ovaj krški biser prepoznat je u cijelome svijetu po svojoj ljepoti, a mogućnosti koje se otvaraju razvojem ribolovnog turizma bile su i povod ovog članka.

Ribolovni turizam u porastu

Tim povodom razgovarali smo s Mladenkom Orešković, direktoricom Turističke zajednice Grada Otočca .

Turizam je posljednjih godina u uzlaznoj putanji u Gradu Otočcu. Možete li nam nešto više reći o tome i malo usporediti brojke prethodnih godina. Je li pandemija koronavirusa usporila trendove?

Otočac, kao destinacija, rasla je iz godine u godinu i postala je prepoznatljiva destinacija kontinentalnog turizma. Dvije godine po odluci struke,  bili smo jedna od najuspješnijih destinacija ruralnog turizma, po našim nagrađenim manifestacijama planirali su se godišnji odmori; rijeka Gacka , biciklizam ,kajaci, quadovi, kulturna baština, ljubazni domaćini  bili su i ostali pozivnica za doći i vratiti se. 

Turistička patrola Večernjeg lista  u svom obilasku destinacije je naglasila „Otočac – tu su od prirode bolji samo ljudi: srdačni, otvoreni, puni duha i uvijek spremni pomoći“! Titula šampiona kvalitete kontinentalnog turizma u 2020. nije mogla doći u bolje vrijeme.  

Nameće se zaključak  da nas je pandemijska godina, zahvaljujući i priznanju i promotivnoj kampanji, učinila vidljivijom i poželjnijom kontinentalnom destinacijom te produžila boravak gostiju. Promotivne poruke koje smo odašiljali u vrijeme pandemije, bila je poziv svim žiteljima  Lijepe naše na upoznavanje svoje zemlje, njezinih raznolikosti i ljepota. Kroz sve te poruke istakli smo „blizinu“ destinacije kao prednost, sa puno sadržaja i ekonomski dostupniju .

Osvrnuti ću se na 2019. kada je prema raspoloživim podacima iz sustava e-Visitor ukupno ostvareno 45.629 dolazaka i 59.818 noćenja . Dok je  u 2020. godini ukupno  ostvareno 8.908 dolazaka i 16.930 noćenja, što u usporedbi 2019. 21%  dolazaka i 31%  noćenja.

No, bez obzira na statistički promet u  2020. godini, možemo biti zadovoljni.  Privatni smještaj drugu godinu zaredom ocijenjen je najvišom ocjenom i Otočac najgostoljubivijom destinacijom, sve više ljudi prepoznaje se u turizmu , a  Otočac sa okolicom bilježi 134 objekta, sa 388 smještajnih jedinica i 1.215 raspoloživih kreveta.Rijeka Gacka nezaobilazan je dio turističke ponude Vašeg kraja. Koliki ona ima utjecaj na razvoj turizma i ponude i u kojoj mjeri ribolovni turizam sudjeluje u cijeloj priči?


Rijeka Gacka za nas nije samo rijeka, to je naša ljepotica boje opala s kojom se ponosimo i na kojoj baziramo cijelu našu turističku priču .

 Uz Gacku možete šetati ili voziti bicikl na uređenim biciklističkim stazama dugim 30 do 50 km, svaka sa svojom temom i atrakcijama koje se usput mogu doživjeti;  ploviti kajakom ili kanuuom, planinariti uređenim planinarskim stazama, igrati tenis uz Gacku ili fotografirati prirodu .

Mlinice na Gackoj u Sincu posebna su atraktivnost kao ostatak tradicijskog graditeljstva na vodi i starih obrta. U mlinici na izvoru možete vidjeti proces proizvodnje brašna i kupiti svježe samljeveno pšenično, ječmeno, raženo i kukuruzno brašno.  U blizini mlinica u Sincu nalazi se Ribogojilište Leko  i u  ponudi ima konzumnu kalifornijsku, salmonidnu i autohtonu potočnu pastrvu, hladno dimljeni filet gacke pastrve te kavijar i pašteta od gacke pastrve.

U ponudi lokalnih OPG-ova možete kušati i kupiti med, pekmeze, džemove energetske pločice, sokove i desertna vina, razne rukotvorine od vune, autohtone suvenire.Siranu koja se nalazi u poslovnoj zoni vodi obitelj s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji sira i dobivenim mnogobrojnim nagradama pa svakako valja kušati škripavac, runolist sir, gacki sir s pčelinjim peludom, skutu, svježi kravlji sir, maslac…

Ogladnite li, u hotelima, restoranima i bistroima preporučujemo gacku pastrvu na žaru, zelje, meso i domaće police te janjetinu.

Od ribljih vrsta, Gacka je u svijetu poznata po potočnoj pastrvi koja je meka strastvenih ribiča. Zbog obilja hrane potočna pastrva u Gackoj raste 5 do 7 puta brže nego u bilo kojoj drugoj pastrvskoj vodi na svijetu. Zato kapitalni primjerci gackine potočne pastrve nerijetko narastu i do 5 kg. Ribolovna sezona na rijeci Gackoj počinje 1. ožujka i završava 31. listopada.

Otvorenje ribolovne sezone i dan besplatnog ribolova 2021.


Kakva je suradnja s ovlaštenikom ribolovnog prava? Primjećujemo da se konstantno uređuje okoliš Gacke. Postavljaju se nove nadstrešnice i dodatni sadržaji. Vjerojatno jedno bez drugog ne ide?

Naravno da ne ide i svi se mi zajedno trudimo, svako na svom području,  kako bi naša destinacija bila i ostala prepoznatljiva u širim okvirima. Poduzeće Gacka d.o.o. svakodnevno brine o rijeci Gacki i njenom okolišu,ali i o ribičima pa se gradnja novih sjenica uz Gacku i novih info tabli sa novim pravilima ribolova  činila kao logično rješenje .

„Otočka šetnica „ je projekt kojim  se uređuje  staza koja će povezati ruralni i urbani dio Otočca, bogato arheološkim nalazištima i raznovrsnim prirodnim značajkama krajolika. Cilj projekta je povezati područje Fortice i stazu uz rijeku Gacku za potrebe aktivnih rekreativaca ali i urediti dio toka rijeke Gacke koji se za sada ne koristi.

Realizacijom projekta podići će se kvaliteta turističkih usluga, kako na lokalnoj razini tako i šire s obzirom na porast broja turističkih posjetitelja. S novom, dodatnom vrijednosti turističkoj ponudi grada Otočca i regije Gacke zaokružio bi se identitet navedenog područja kao mjesta odmora, rekreacije, prirode i zdravog života.

Povratne reakcije su i više nego pozitivne, i hvala svima koji su primijetili pomake.

Jeste li zadovoljni ponudom i smatrate li da postoji još mogućnosti za pomake i proširenje ponude. Osobito u dijelu vezanom za ribolov. Raspolažete li podacima (barem okvirnim) koji je postotak “ribolovnih” turista u ukupnom broju?

Uvijek postoji mjesta za pomake i proširenje ponude. Mi kao Turistička zajednica ćemo se i dalje truditi na promoviranju prirodnih ljepota, outdoor aktivnosti , bogate kulturno povijesne baštine i nastaviti ići putem koji se pokazao kao ispravan i prepoznat.


I za kraj, koju poruku možete poslati svima onima koji namjeravaju posjetiti Vaš kraj i Gacku?

Raj na rijeci Gacki, vikend destinacija, šampion kontinenta 2020., gastrodestinacija, sigurna destinacija – sve je to regija Gacka. Pozivamo sve koji nisu bili da provjere zašto je tome tako, a one koji su već bili- čekamo da nam dođu opet .

P.S. Uskoro planiramo i napisati članak o samom ribolovu i ribolovnim režimima na Gackoj. U njemu će biti više o ribolovnim temema…
LP!

Ukoliko tražite smještaj u blizini, pogledajte OVDJE.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.