Sokolarstvo – uzgoj sokolarskih ptica (2. dio)

Sokolarstvo iziskuje puno terenskog rada i truda (Foto: Viktor Šegrt)

Nastavljamo s člancima na temu sokolarstva našeg suradnika, dr. sc. Viktora Šegrta. Budući da gospodin Šegrt obnaša i dužnost predsjednika Hrvatskog sokolarskog kluba, uistinu je relevantan sugovornik na ovu temu. U prethodnom članku pisali smo o tečajevima sokolarenja i praksi nekih drugih zemalja. Ovaj put donosimo savjete koje bi trebali pročitati svi oni koji razmišljaju o sokolarenju.

Savjeti u uzgoju radnih ptica

Nakon godina bavljenja sokolarstvom slučajno sam pronašao jedan vrhunski tekst, odnosno savjete i ciljeve koje treba postaviti u uzgoju radnih životinja, a napisala ga je gospođa Smith. Vrijede i za sokolarske ptice, ali i za bilo koju drugu vrstu životinja selektiranu da nešto radi ili se s njome lovi.

Ne uzgajajte, ako niste spremni!

0. Ako nemate cilj u uzgoju sokolarskih ptica: NE UZGAJAJTE!

1. Uzgoj “divnih” sokolarskih ptica, ili tek velikih i impresivnih sokolarskih ptica – nije cilj jer to nije ukrasna perad, golubovi, kanarinci ili štiglići. Realno je previše raznih radnih pasmina životinja UNIŠTENO, jer su ljudi jednostavno uzgajali te vrste bez STVARNOG cilja i njihove prave namjene. Uz to, uvijek imajte na umu sokolarske ptice nisu KUĆNI LJUBIMCI!

2. Ako ne provjeravate (testirate) zdravlje, karakter, temperament te kako love vaše sokolarske ptice: NE UZGAJAJTE!

3. Ako ne istražujete biologiju sokolarskih ptica u prirodi, ne proučavate monografije o vrstama s kojima želite sokolariti te njihovu preferabilnost u prehrani i lovu u prirodi kako biste znali što tražiti osim “lijepe i velike” sokolarske ptice: NE UZGAJAJTE!

4. Ako se ne upoznate detaljno s precima vaše sokolarske ptice kako biste znali koje se sve osobine mogu pojaviti u uzgoju: NE UZGAJAJTE!

5. Ako nikada niste zadržali niti jednu sokolarsku pticu da vidite u što će ona izrasti i nakon toga s njom LOVILI U TERENU da bi utvrdili njezine LOVNE PERFORMANSE te jeste li ispunili svoj cilj u uzgoju: NE UZGAJAJTE!

6. Ako ćete prodati sokolarsku pticu bilo kome tko vam ponudi novac makar ne zna ništa o sokolarenju i toj vrsti sokolarske ptice (nažalost ima ih takvih ☹ )  te s njom nema namjeru loviti, a vi se nećete nimalo potruditi da ga upoznate sa sokolarenjem kao tradicijom koja živi: NE UZGAJAJTE!

7. Ako sa sokolarskim pticama u terenu niste ništa konkretno i vrijedno spomena učinili, npr. niste nikada s njima lovili, nemate dokazanu krvnu liniju ili neku svima znanu sokolarsku pticu koja je LOVILA među precima: NE UZGAJAJTE! (prvo pokažite svoje sokolarske ptice u terenu i lovu).

Evo, kao primjer, samo par sokolarskih ptica koje ne bi bilo loše imati u svojoj genetici kao što je mužjak sokola koji se zvao Ben od Klaudija Kurte, a s njim je lovio i Herak ili mužjak sivog sokola Paša od Romana Savića ili jastreb Eva od Heraka ili Spitfire novozelandski sokol od Nick Foxa ili Rosie od Kanea ili McGregor od Featherstona koji su mnoge, koji su ih vidjeli u formi u lovu, ostavili bez daha i poželjeli imati njihove potomke.

8. Ako ne znate (ili niste u stanju uvidjeti) vrline i mane svojih sokolarskih ptica i ne želite priznati svoje greške i prilagoditi svoj program u skladu s tim: NE UZGAJAJTE!

9. Ako ne nudite uzimanje sokolarske ptice natrag od onoga tko ju je uzeo od vas, u slučaju da je to potrebno iz bilo kojeg razloga te ako ćete dopustiti da sokolarska ptica koju ste VI uzgojili  završi na stalku i da se s njome nitko ne bavi i ne lovi; nemojte reći da VOLITE sokolarenje i sokolarske ptice jer jasno je da to nije istina, učinite sokolarskim pticama uslugu i NE UZGAJAJTE!

10. Ako niste spremni učiti od drugih sokolara, ne želite primiti savjeta (pohvale i kritike) u namjeri za boljom sokolarskom pticom: NE UZGAJAJTE!

11. Ako je vaš cilj po bilo koju cijenu stvoriti vlastito ime na sokolarskoj sceni i/ili napuniti svoj novčanik, ili težiti broju uzgojenih mladih sokolarskih ptica, a ne brinete kako poboljšati liniju sokolarskih ptica koju uzgajate i s njom prvo ne lovite: NE UZGAJAJTE!

Autor: dr. sc. Viktor Šegrt, predsjednik Hrvatskog sokolarskog kluba

(Foto: Viktor Šegrt)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *