Ribolov na rijeci – “krvavi” put do uspjeha

U svom prvom članku prošle godine naš suradnik Florijan Skolan prenesao nam je svoja iskustva i taktiku za ribolov na rijeci. Ovaj put piše o početku ovogodišnje sezone na rijeci Kupi.

Početak sezone nije počeo obećavajuće

Početkom ove godine imao sam dva duža ribolova na rijeci Kupi. Jedan u 2. i jedan u 3. mjesecu. Ulovi su bili pomalo očekivajuće loši, 13 dana ribolova bio sam na nula grizeva! To me nije iznenadilo ni obeshrabrilo jer uvjeti nisu bili obećavajući. Dolaskom toplijeg vremena nadao sam se boljem ribolovu na rijeci Kupi. Međutim, proljetno promjenjivo vrijeme i velika količina oborina utjecali su na konstantne varijacije vodostaja. Većina tih varijacija uzrokovana je hidroelektranom Lešće na rijeci Dobri koja je jedan od pritoka Kupe. Zbog takve situacije Kupa je pala u drugi plan i posvetio sam se rijeci Mrežnici.

Na Mrežnici sam imao tri brzinska ribolova i uspio uloviti jednu ribu na divljem dijelu toka, prekrasnog golaća od 8 kg. Vodostaj Kupe se konačno stabilizirao početkom 6. mjeseca. Potaknut takvim razvojem situacije odlučio sam ponovno krenuti u lov na kupske ratnike. Odlovio sam dva brzinska noćna ribolova po 12 sati radi nedostatka slobodnog vremena koji su završili bez ulova. Nakon toga, zbog poslovnih obaveza vezanih uz kupalište na rijeci Mrežnici, odlučio sam tamo loviti tri noći. Lovio sam taktikom tri štapa na tri mikrolokacije, ali ni to nije dalo očekivane rezultate.

Prekrasna Mrežnica i “golać” od 8 kg

Kolege se pridružuju

U međuvremenu me zovu kolege Igor Čehovec i Marko Pavić i dogovaramo da dođu loviti na jednu moju poziciju na rijeci Kupi. Dečki su došli tjedan dana prije u izvidnicu i ponesli boile za pripremu pozicije. Iako su lovili samo za vikend, završio je ulovom dvije ribe. Jedan prekrasan vretenac od 9 kg i jedan mališan od otprilike 3 kg. Nakon Mrežnice odlučio sam ostatak prihrane potrošiti na rijeci Kupi. Ostalo mi je dvije kante kukuruza u koji sam ubacio Prestige baits Classic F boile i pelete od konoplje. Dok sam išao do pozicija nahraniti dečkima pristao sam na jednoj usput i bacio ostatak prihrane u vodu.

Konačno prva kupska riba!

Već istu večer ispalo je da mogu do jutarnje smjene otići prespavati na Kupu. Tu noć konačno sam uspio upisati prvu kupsku ribu za ovu godinu. Nakon 25 dana na vodi bez ulova ovo je bio rezultat koji me stvarno jako razveselio. Predivan vretenac od otprilike 5 kg završio je u podmetaču. Taj ulov za mene je kao šaran od 20 kg sa nekog komercijalnog jezera jer ima veliku težinu koja je prethodila njegovom ulovu. Nakon što su dečki otišli doma u nedjelju navečer nakon posla odlučujem se nastaviti na poziciji na kojoj su oni lovili. Potrošili su veliku količinu boili za pripremu pozicije i ribolov i procijenio sam da je dobro tamo nastaviti, u nadi da ću uloviti neku kapitalnu ribu.

Riba je bila tamo. Odavalo ju je konstantno izbacivanje, ali je očito ovaj toplinski val usporio hranjenje šarana. Od nedjelje navečer do četvrtka ujutro ulovio sam 5 šarana od kojih je najveći bio vretenac od 6.5 kg. Realizacija poteza bila je 100%, ali veći primjerci su i ovaj puta izostali. Tijekom tog ribolova velike probleme stvarali su mi peševi i rakovi koji su konstantno glodali boile. Zbog toga je ribolov bio jako zahtjevan. Trebalo je konstantno prezabacivati kroz cijelu noć jer je to period kad se najviše šarani hrane, a isto tako i ove napasti su najaktivnije. Nakon tog ribolova uspio sam odloviti još jedan brzinski do posla ujutro u kojem su ulovi izostali.

Iako su veći šarani izostali, akcije nije nedostajalo!

Cilj sezone: ponoviti dvadesetku!

Uslijedio je radni vikend. Nakon posla u nedjelju navečer vratio sam se na Kupu. Odlovio sam još 3 brzinska noćna ribolova i uspio uloviti dva mala kupska vretenca od cca 1 kg. Iako su uvjeti zeznuti zbog visokih temperatura zraka, ja ću svakako nastaviti sa svojim pohodima i nadam se do kraja ove sezone uloviti svoju ciljanu ribu. Moj cilj za ovu godinu je ponoviti ulov kupske dvadesteke i uložit ću sve napore da to ostvarim.

Ne odustajte, rijeka uvijek nagradi najupornije!

Za kraj htio bi svima koji se žele okušati u ribolovu riječnih šarana poručiti da ne odustaju nakon ribolova koji je završio neuspjehom. Poučen svojim ribolovima i brojnim neuspjesima znam da rijeka kad-tad nagradi one najupornije. Najbitnije je držati konstantu i dati sve od sebe. Promišljajte o uzroku vaših neuspjeha i kad posložite slagalicu rezultati će sigurno doći. Kada ostvarite rezultate garantiram vam da ćete osjetiti čari riječnog šaranolova i biti ispunjeni na onaj način kako to samo ulov riječnog šarana može učiniti.

Pozdrav svima do čitanja.

Bistro!

Florijanovi favoriti: Prestige Baits i Prowess

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *