Maska za ronjenje – kako spriječiti zamagljivanje?

Maska koja se magli može zadati brojne “glavobolje”

Ljeto je. Čak i oni koji ne mogu zaroniti više od pola metra ispod površine uživaju u blagodatima mora, rijeka, jezera i ronjenju. Neki niti ne pokušavaju zaroniti, nego ih ispunjava i pogled u dubine sa površine. Drugi istražuju podvodni svijet pokušavajući se spustiti pokoji metar u dubinu. Treći se bave podvodnim ribolovom i sličnim aktivnostima.

Maska – glavni rekvizit!

Ipak, svima je potreban osnovni rekvizit, a to je maska. I bez obzira je li riječ o potpunim amaterima ili profesionalcima, jedna ih stvar može dovesti do ludila. Magljenje maske. Tko je god probao roniti, dobro zna o čemu govorimo. Maska koja se magli može upropastiti idealne uvjete ronjenja i pozicije.

Zamagljena maska sprječava pogled u podvodni svijet, otežava komunikaciju između ronioca i često može dovesti do otežane orijentacije ispod površine. Srećom, nekoliko je načina na koje možemo spriječiti magljenje. Ili ga barem smanjiti na podnošljivu razinu.

Priprema nove maske

U prvom redu, nove maske potrebno je pripremiti za prvi uron. Naime, nove ronilačke maske imaju talog koji ostaje nakon što se u procesu proizvodnje premazuju stakla. Ukoliko taj sloj nije uklonjen, maska će se konstantno magliti koliko god sredstava za odmagljivanje koristili. Stoga, dva su provjerena načina koji preporučaju iskusni ronioci da se ukloni taj sloj.

1. Plamen – vrh plamena postavite u unutarnji dio stakla kako bi se spalio taj sloj odnosno talog. Za to možete koristiti upaljač ili tanku duguljastu svijeću. Potrebno je pričekati sve dok se stakla ne zacrne. Nakon hlađenja stakla obrišite čađu mekanom krpicom i postupak ponovite još koji put. Vodite računa da ne pregrijete masku previše i da ne grijete silikonski dio. On bi se mogao deformirati ili otopiti zbog djelovanja plamena.

2. Zubna pasta – prije svega, pokušajte pronaći što “jednostavnije” zubne paste. Bez izbjeljivača i ne previše abrazivne kako ne biste oštetili staklo. Premažite unutarnju stranu stakla pastom i mekanom krpom lagano trljajte nekoliko minuta. Neki ostave zubnu pastu da djeluje preko noći, ali to činite samo ako ste sigurni da pasta koju koristite nije previše agresivna i neće oštetiti staklo.

Postoji nekoliko načina da spriječite zamagljivanje

Redoviti postupci prije ronjena

I prije samog urona postoji nekoliko načina da spriječite zamagljivanje. Neki od njih su dobro poznati i spadaju u “ronilačke mitove”, a neki su dokazani i provjereni.

1. Slina – pljunite u suhi unutarnji dio maske i istrljajte je prstima te je potom samo potopite u svježoj vodi (može i morskoj). Cilj je da tanak sloj pljuvačke ostane na staklu. Ovaj trik koristite neposredno prije urona jer, ukoliko se maska osuši prije zarona, neće biti efekta.

2. Kupovna sredstva za odmagljivanje – radi se o sredstvima posebno napravljenima za tu svrhu, a mnogi ronioci kažu da nisu puno učinkovitija od sline. Nanesite nekoliko kapi sredstva u suhu masku, istrljajte prstom te lagano isperite u vodu. Zapamtite, mora ostati tanak sloj sredstva pa nemojte prejako ispirati kako se ne bi sve ispralo, ali također znajte i da su takva sredstva štetna za oči i ne smiju doći u izravan kontakt s očima.

3. Dječji šampon – koristi se isto kao i navedena sredstva za odmagljivanje. Mnogi ronioci u svojoj opremi imaju bočice šampona za djecu, jer će nekoliko kapi toga sredstva imati dobar učinak. Bolje je koristiti dječji šampon od standardnog, jer su dječji šamponi u pravilu antialergenski, manje iritiraju oči i biorazgradivi su, a i bolje mirišu.

4. Glicerinski sapuni i deterdženti za pranje posuđa – koriste se na isti način kao i šampon, a problem je što se može desiti, uđe li voda u masku, da mogu peći za oči. Također, takvi sapuni i sredstva za pranja ponekad nisu biorazgradivi.

5. Zubna pasta – isto kao i kod novih maski, trik vrijedi i za rabljene maske.

6. Krumpiri – oljušteni krumpir također bi trebao zašiti masku od magljenja premaže li se njime po staklima te se ona potom lagano isperu. Ova metoda je poznata i kao ronilačka urbana legenda, ali slobodno je isprobajte budu li vam koji put prije urona pri ruci krumpir i nož.

7. Morske alge – ne pomaže li ništa od navedenog, pokušajte prije urona pronaći morske alge te njima natrljati unutrašnjost stakala na maski, isperite i zaronite.

8. Ispiranje maske pod vodom – ako vam se maska ipak zamagli tijekom ronjenja, jednostavno pustite vodu u nju, ispraznite je i biti će prozirna.

9. Ponovite postupak – ako niti jedna od navedenih metoda nije bila djelotvorna, pokušajte ponovo kao s novom maskom, spaljivanjem. Ako se i nakon toga maska magli, moguće je da je došlo do greške u proizvodnji i ne preostaje vam drugo nego kupiti novu ronilačku masku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.