Kako nas je morski konjic podsjetio kako (ne)postupati s ugroženim vrstama

Morski konjic pronađen u Pirovcu (foto: Facebook Goran Šimić)

Ovih se dana proširila vijest o pronalasku morskog konjica za vrijeme akcije čišćenja u Pirovcu. Fotografiju je podijelio Goran Šimić na svom facebook profilu i ona je ubrzo podijelila javnost. Nažalost, hvalevrijedna akcija čišćenja podmorja tako je došla u drugi plan. Vađenje konjica iz mora osudio je velik dio javnosti i nije dugo trebalo za reakciju i samog autora fotografije.

Vrzić: Ne vadite ih na zrak!

Naš poznati podvodni istraživač Velimir Vrzić na svojoj je Facebook stranici napisao sljedeće:

“Dozvolite mi da reagiram na objavu koja se danas vrti po internet portalima. Naime, uz svu dobru namjeru koju su ronioci koji rade plemeniti posao čišćenja te navedenom prilikom su naletili i na morskog konjića. Molim Vas NE VADITE IH IZ MORA NA ZRAK!!!!! Naime, prilikom vađenja iz prirodnog morskog staništa morski konjić udahne zrak i ne može ga izbaciti Van odnosno isto kao da mi udahnemo vodu.

Pustimo ih u prirodnom staništu slikajmo ili snimimo video običnom i jeftinom GO PRO camerom i savršen posao. Morskih konjića ima nisu tolika rijetkost, a ovo uz svu dobru namjeru ronioca ipak NEMOJTE raditi ukoliko naletite na njega ili na sličnog maleckog.”

Konjic vraćen u more

Nakon brojnih komentara po brojnim medijskim portalima koji su prenesli njegovu fotografiju, novom objavom oglasio se i sam autor Goran Šimić. U njegovoj objavi stoji:

Vidin da je izašlo u ovim jačim medijima i svi su se bazirali na ovu sliku i konjica. Konjica san izvadia 3 sekunde od radosti jer ga JA nisan vidia minimalno 15 godina, za druge neznan. Normalno da san ga odma vratia, nikad nisan ni izvadia ništa i ovo pišen samo za naše prijatelje koji nisu bili tu pa neznaju. Ovi ostali nadan se da daju bar 5 posto djelima koliko pišu i biće sve ok…

U svjetskim morima žive čak 54 vrste morskih konjica, u Jadranu samo dvije

Ne dirajte ih i ne uznemiravajte u njihovom staništu

U svakom slučaju, ovaj nas je morski konjic još jednom podsjetio kako (ne)postupati s ugroženim vrstama. I ne samo s ugroženim. Ne dirajte ih i ne uznemirujte u njihovom staništu. Uostalom, i zakon to jasno nalaže.

Ne sumnjamo u dobre namjere ekipe koja je čistila podmorje Pirovca. Svojim djelima već su to mnogo puta dokazali. Neka ovaj postupak i čitava medijska galama koje je podigla jedna fotografija budu nešto pozitivno. Šira javnost konačno je saznala i nešto više o postupanju s ugroženim vrstama. Možda je ovo jedini način da neke teme dospiju u javnost.

Konjic dugokljunić – strogo zaštićena vrsta

Morski konjic je riba, iako bi na prvi pogled to teško zaključili. Stalni je stanovnik Jadranskog mora u kojemu su nastanjene dvije vrste – konjic dugokljunić i konjic kratkokljunić. U svjetskim morima i oceanima žive čak 54 vrste morskih konjica.

Na Crvenom popisu ugroženih riba Jadranskog mora nalaze se 123 vrste, a među njima je i jedan od dva jadranska morska konjica – dugokljunić. On je svrstan među 11 ugroženih vrsta. To je druga kategorija ugroženosti. Prve na listi su kritično ugrožene vrste, a ostale kategorije su osjetljive, gotovo ugrožene, najmanje zabrinjavajuće, te nedovoljno poznate vrste. Iz tog razloga konjic dugokljunić iz naše priče je strogo zaštićena vrsta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.