Zvijezdanovi strimeri love i mladice

Strimeri na koje niti jedan predator ne ostaje ravnodušan

Već smo i ranije pisali o našem inovativnom mušičaru Zvijezdanu Radočaju iz Ogulina koji umjetne mušice nije ograničio samo na riječni ribolov i pastrve, nego često razmišlja i radi “izvan okvira”. Pisali smo tako u prošlom članku o sabikiju i tehnici lova s obale na moru.

Mušičarskim priborom na mladicu

Na ovaj razgovor potaknuli su nas radovi koje Zvijezdan objavljuje na svojoj Facebook stranici. Sezona ribolova na mladicu je započela i ne možemo se oteti dojmu da je to potaknulo i mnoge mušičare da pokušaju i s mušičarskim štapom prevariti ovu kraljicu naših voda.

Sa Zvijezdanom smo razgovarali u njegovom domu gdje nastaju prava “remek djela”. Razgovor prenosimo u nastavku.

Zvijezdan na svom “radnom mjestu”

Zvijezdane, možeš li nam pojasniti o čemu je riječ i koje ribe se love na ovakve “mušice” te kakvim priborom?

U mušičarskom ribolovu jedna od vrsta imitacija koja se koristi za lov velike ribe je strimer (streamer). Riječ je o umjetnoj imitaciji riba i životinja koje žive u rijeci i uz nju.

Na nama blizim rijekama lovi se štapovima koji podnose veća opterećenja. Jednoručni klase od AFTMA #5 -10#. Te dvoručnim klase 6# -#12.

Ciljana riba su predatori, od pastrva, štuka, smuđeva, mladica, somova do klena i bolena. Isto tako uspješno se koristi u morskom ribolovu, primjerice brancina.

Špage koje koristimo su plivajuće, intermedial – koje su teške kao voda, dakle neutralne te tonuće. Kada se cijeli komplet (štap, rola i špaga) dobro podesi mogući su zabaci do 25 metara što je sigurno dovoljno da se dođe do ribe.

Od kojih sve materijala izrađuješ streamere i kojih su dimenzija?

Materijali od kojih se rade su prirodni i umjetni sintetički. Dlaka od zeca, jelena ili koze je odličan izbor. Dok je kod umjetnih materijala izbor neograničen, lamete, flash niti, obojene kože raznih životinja i slično.

Udice na kojima radim strimere su uglavnom većih dimenzija. Naprimjer, za pastrvu od broja 8 do broja 2/0. Za štuku i mladicu od 1/0 do 5/0. Neki strimeri mogu imati i nekoliko u nizu montiranih udica ili čak trokuka.

Loviš li na svoje strimere i koje vode preferiraš?

Naravno, u tome i je najveći gušt! Jako bitna stvar je prezentirati mamac povlačenjem imitirajući ribu, pijavicu ili čak miša te dočarati što prirodnije kretnje kako bismo prevarili plijen.

Strimerom se može loviti na svim vodama na kojima žive predatori. Uz pravi pristup i prezentaciju rezultati su zagarantirani.

Na našim rijekama najbolji uspjeh sam imao na Kupi, Gackoj, i Dobri. Ostale kolege uspješno love po svim poznatim Europskim fly revirima.

Neki od ulova na strimere koje sam izrađuje

Ovako, kad nam to sve prezentiraš, izgleda relativno jednostavno. No, je li uistinu tako i postoji li razlika u odnosu na uobičajene tehnike mušičarenja?

Dakako da ribolov strimerom nije najjednostavnija tehnika u mušičarenju. Ponekad je potrebno zabacivati cijelu špagu da bi se dosegla prava pozicija za prezentaciju. A i stalno povlačenje strimera dovodi do mokrih ruku što zimi po temperaturama ispod minusa nikako nije ugodno.

Svakako ne treba odustajati, upornost se uvijek isplati. Ako nismo odmah nagrađeni kapitalnim ulovom neka nam nagrada bude fizička aktivnost i vrijeme koje smo potrošili uz rijeku, a ne na poslu. Naravno, uz dobro društvo je sve ljepše, a i sigurnije. Zimi i kad su veći vodostaji izbjegavajte ići sami na rijeku. Nikad se ne zna kada vam može zatrebati pomoć. Ako nikakva druga, onda barem da vam kolega pomogne s prihvatom ribe. Što nikako nije jednostavno kada se radi o kapitalnim primjercima.

U svakom slučaju, riječ je o zanimljivoj disciplini i mogli bi o njoj pričati i pisati dosta dugo. Imaš li kakvu poruku za naše čitatelje i one koji su zainteresirani za ovakav način ribolova?

Svakako, ako imate pitanja oko strimera i lovu na njih s povjerenjem se obratite. Najlakši način je putem Facebooka odnosno messengera.

Želim vam svima puno uspjeha u ribolovu bez obzira kojom se disciplinom bavili. Volite i čuvajte svoje vode.

Srdačan pozdrav i Bistro!

Dio strimera iz Zvijezdanove radionice

Treba pokušati!

Zahvaljujemo Zvijezdanu Radočaju na razgovoru i nadamo se da će se i neki koji to nisu planirali okušati u mušičarenju mladice ili drugih predatora. Razloga je mnogo. Treba pokušati… 🙂

Zvijezdanove radove možete pogledati OVDJE.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *