Silikonom na pastrve – zašto ne?

Moram priznati da baš i nisam ljubitelj silikonskih varalica. Osobito kad su pastrve u pitanju. Uvijek sam radije odabirao voblere, a prije njih su nam favoriti bili leptiri svih oblika i veličina. Silikonci su uvijek bili dio “naoružanja” za more. Za šarune, ušate, brancine…

Umjesto Gacke – silikonci!

I ove smo godine uspješno otvorili pastrvsku sezonu. S voblerima, naravno. Iako su i silikonci bili negdje u torbi, nisu došli na red. Nije došlo na red niti 15-ak voblera odabranih za otvorenje, a kamo tek silikonci. Kako je dugo očekivano otvaranje sezone na Gackoj ipak odgođeno zbog lošeg vremena i vjetra, trebalo je pronaći nadomjestak.

Subota navečer. Slaganje pribora i kombiniranje. Kako “ubiti” nedjeljno prijepodne? Pod ruke mi dolazi kutija sa silikoncima. Obično je nosimo samo na more. Hmmm, zašto ne pokušati? Odluka je pala. Sutra idem, nakon dugo vremena, okupati silikonce u slatkoj vodi. Da karakter ne bi popustio, u prsluk stavljam samo silikonce i vrećicu s jig glavama. Pa što bude – bude…

Upredenica, predvez…

Glavni razlog zbog kojeg izbjegavam ribolov silikoncima je sam način ribolova. Više volim twich voblere. Puno su mi dinamičniji i zanimljiviji mi je ribolov s njima. Također, zapinjanje po kamenju s jig glavama me ubija. Još kad je voda malo “jača” pa struna “prestiže” varalicu i zapinje o prepreke… Iz tog razloga obično silikonci ostanu kod kuće.

Ovaj put sam se malo bolje pripremio. Većinu planiranih varalica sam još večer ranije montirao na udice, da se s tim još ne moram zabavljati na vodi. Također, na osnovnu strunu, odnosno upredenicu, zavezao sam predvez od običnog monofila. Tako da izdrži i pokoje struganje po granama i kamenu, kojeg će zasigurno biti.

Zbog vjetra i smanjene vidljivost, bijela boja je bila prvi odabir

Vjetar i bijeli silikonci

Jutro je osvanulo baš prema najavljenoj prognozi. Vjetrovito i hladno. Vjetar puše na momente i po dolasku na vodu vidim da bi mogao praviti probleme jer je vidljivost zbog namreškane površine vode gotovo nikakva. Iz tog se razloga odlučujem započeti s bijelim silikoncima. Njih vidim i kroz vjetrom prošaranu površinu vode.

Prvih nekoliko zabačaja pokušavam uskladiti ruku i rad jig glave od svega nekoliko grama. Mijenjam par težina dok nisam pronašao idealnu za protok vode. Tek toliko da ju struja ne nosi previše i da mogu naciljati svaku rupu iza kamena koju poželim (gotovo svaku).

Silikon daje prve pastrve

Još se privikavajući na, za mene malo monoton ribolov, vodim silikonca lagano poskakujući po pješčanom dnu. Više se zabavljam gledajući kako mekani silikon realistično radi u struji vode, nego što sam usredotočen na sam ribolov.

Međutim, i takvo neozbiljno poigravanje donijelo mi je prvu ribu. I to ne bilo kakvu. Prekrasna potočara pokupila ga je bez razmišljanja. Ribe su još uvijek pomalo trome i nakon griza ne žure baš previše. Tu još jednom do izražaja dolazi boja varalice. Barem na vrijeme možete vidjeti kad silikon nestane u ustima ribe.

Prednosti silikonaca i jig glava

Uglavnom, da ne dužim previše, cijelo prijepodne proteklo je u ribolovu na viđeno. I donijelo je nekoliko prekrasnih potočara i pravih kapitalki za vodu na kojoj sam lovio. Iako sam uvijek bio skeptičan prema ribolovu silikoncima, ipak daju mogućnost koju nemate sa voblerima. Osobito u jačoj struji.

Ciljano sam istražio svaku rupu iz svakog većeg kamena i svaku potopljenu granu ili deblo. I tu su uglavnom bile i najveće ribe. Prednost silikonca na jig glavi je ta što možete varalicu plasirati tik ispred potopljene grane ili prepreke. I laganim potezima isprovocirati i najneaktivniju ribu.

Zaključak svega jest – ne treba ih otpisati bez razloga. Svaka varalica ima svoju primjenu. I to kakvu!

Ako možete, odaberite one “dipane”

Svakako, ako možete birati, birajte “dipane” silikonce. Jesu nešto skuplji i kraćeg su trajanja zbog svoje mekoće i sastava, ali uistinu prave razliku. Obični, klasični silikonci također odrade svoj posao. Ali zahtijevaju puno bržu reakciju. Riba ih često, kad primi varalicu i osjeti silikon, jednostavno ispljune prije nego ste uspjeli dati pravovremenu kontru.

S “nadipanim” silikoncima to uglavnom nije slučaj. U prvom redu, njihov miris (bolje reći smrad) već odradi pola posla. Također i materijal je obično puno mekši pa je i varka potpunija. Kako bilo, dozvoljavaju puno više komocije i daju onu sekundu više za reakciju. Koja je uglavnom presudna.

Istina je da su takve varalice puno kraćeg životnog vijeka. Također, prsti će vam “prekrasno” mirisati još danima. Ali, radili smo i gore stvari kad su ribe i ribolov u pitanju, zar ne? 🙂

Uskoro test ribolov s “domaćim” silikoncima

Uskoro planiramo jedan test ribolov sa silikoncima domaće proizvodnje koji su se pokazali iznimno kvalitetnim na moru. Nadamo se da će biti uspješni i u slatkoj vodi. Ali, više o tome uskoro…

Bistro!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)